Kitabın Konusu

Öncelikle hepinize selamlar. Bugün Christy Brown, Sol Ayağım kitabını inceleyeceğiz.


Christy Brown, beyin felcinin kurbanı olarak dünyaya geldi. Bu yaşadığı zorluklara rağmen pes etmeyip savaştı. İrlanda edebiyatının en başarılı yazarları arasında yer almayı başarabilecek bir hayal gücü ve zekası vardı. Christy Brown bu kitabında yalnızca sol ayağını kullanabilen, vücudunun diğer hiçbir uzvunu hareket ettiremeyen birinin hayat hikayesini, yaşadığı zorlukları, konuşamamanın verdiği acizlikleri tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor. Annesinin ve babasının yardımıyla hayata nasıl tutunmayı başarabildiği ve kendisi gibi engelli olan kişilerin de kitabı okuyup onlara engellerin nasıl aşılacağı konusunda bilgiler veren, onları az da olsa bizim de anlayabilmemizi sağlayan duygusal bir kitap.


Sol Ayağım, Christy Brown'un kendi hikâyesidir. Yazarın sol ayak parmaklarıyla yazmayı, resim yapmayı ve daktilo kullanmayı öğrenmek için çocukluğunda gösterdiği mücadeleyi anlatmaktadır. Kitap, Daniel Day Levis'in başrolünü oynadığı ve performansıyla Oscar Ödülü kazandığı filme de konu olmuştur.


İnceleme

Her şeyden önce, Sol Ayağım bir azmin hikayesi. Kitabın bölümler halinde ilerlemesi kitabı çok daha akıcı bir hale getirmiş. Benim okuduğum; Nokta Kitap Yayınevi tarafından basılmış ve 160 sayfadan oluşmakta. Kitapta 16 bölüm yer alıyor. İlerleyiş açısından Christy Brown'un bebeklikten yetişkinliğe kadar yaşadığı tüm olayları içeren bir kitap. Okurken kimi zaman onunla beraber gülüyorsunuz kimi zaman da oldukça duygusal anlar yaşayabiliyorsunuz.


MEB'in 100 temel eser kategorisinde de bulunan kitabı ben oldukça beğendim. Kitabın türü roman olarak belirtilmesine rağmen bence romandan çok otobiyografi de denilebilir. Kitapla ilgili beğenmediğim bir şey olmadı fakat kitabın basıldığı yayınevinden kaynaklı, okurken, çok fazla yazım hatası gördüm. Bu da doğal olarak kitabı okurken çok fazla dikkatimin dağılmasına neden oldu. Eğer kitabı almayı düşünüyorsanız Nokta Kitap Yayınevi'nden almanızı tavsiye etmem.


Genel olarak kitapla ilgili yorumlarım bu şekilde. Ben kitaba puan verecek olsaydım 10 üzerinden 7 verirdim. Siz Christy Brown’ın Sol Ayağım kitabını okudunuz mu, okuduysanız kitaba 10 üzerinden kaç verirsiniz? Yorumlarda belirtebilirsiniz. Ayrıca sizin de kitapla ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum, benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Bir sonraki kitapta görüşmek üzere, kendinize iyi bakın...