David Harvey'in "Marx'ın Kapital'i İçin Kılavuz" adlı eseri Metis Yayınları çıkışlı ikinci cildiyle raflarda yerini aldı. Eserin çevirisini "Türkiye'de Sınıf Mücadeleleri" adlı kitabın yazarı, politikacı Sungur Savran yapmıştır.


Harvey eserinde, Marx'ı doğru anlamak için onun Kapital'ini anlamak gerektiği öne sürmektedir. Bir nevi Marx'ı ve düşün sistemini tanıtıcı içerikte olan birinci cildin devamı, Kapital'in ikinci cildi üzerinden ele alınmaktadır. Kapital I. cilt üretim meselelerini esas alırken II. cilt malların alınıp satılması, yani meta değerleri üzerinde bir odağa sahiptir. Harvey tam da bu noktada ince bir ustalık tekniği ile III. cilt üzerinden çeşitli anekdotlar sunarak güncel ekonomik ve sosyal problemlere bir kapı aralıyor.


''Marx haklı mı çıkıyor?'' Tüm sosyal bilimcilerin uzun yıllar tartıştığı bir konu olması bakımından Harvey düşüncesinde de önemli bir yere sahip olduğu bu eser üzerinden de anlaşılabilmektedir.


Karl Marx'ın politik-iktisadi düşünce temelini anlamak babında önemli bir eser olan Marx'ın Kapital'i İçin Kılavuz - Cilt II'yi okumak isterseniz çeşitli kitapçılara göz atabilir veya yayınevlerinin internet adreslerini ziyaret ederek kitabı sipariş edebilirsiniz.


“Portakal marmeladıyla ilgili görünürde çok önemsiz olan bu öyküyü anlattıysam nedeni şudur: Ben Marx’ın soyut analizinin yeryüzüne indirildiğinde insanlara gittikçe daha fazla şey ifade ettiğine inanıyorum. Teori, sadece sermayenin içinde hareket ettiği soyut süreçleri değil, aynı zamanda herkesin yaşadığı biçimiyle günlük hayatı da (yani o kadar çok sayıda İngiliz’in acı portakal marmeladını neden sevdiğini) aydınlatamadığı durumda, daha eşitlikçi ve şiddete daha az yatkın bir alternatif üretim tarzını inşa arayışında bir özgürleşme aracı olarak eksik kalacaktır.”*
*Künyeden alıntı.



Yazar: Dilara Aydın