(Yazı spoiler içerir.)

Tüm insanlar sadece kendi çıkarlarını mı düşünür?
Sadece kendi çıkarları için zayıf insanların özgürlüklerini ve haklarını elinden alarak köleleştiren Bytes, ciddi bir deforme yaşamış John'a yardım etmek isteyen Dr. Frederick'in kendi itibarını ve saygısını arttırmak için John'a yardım ettiği iftirasını öne sürmüştü. Peki bu ne kadar doğruydu? Aslında bu tartışmaya açık bir durum. Fakat bana göre Frederick iyi kalpli, yardımsever bir karakterdir. Çünkü filmde belirtildiği gibi John'un tedavisi mümkün değildir (o şartlar altında) Ama Frederick, John'a yardım etmeyi bırakmıyor, ona rahat edebileceği bir yuva hazırlıyor ve kaçırıldığı durumda bile fazlasıyla endişe duyuyordur.

John'un rahatsızlığından para kazanıp John'a zarar verene ne demeli?

1980 yılında David Lynch'in gerçek bir yaşamdan sinemaya uyarladığı film. Bence herkesin izlemesi gereken filmlerden biridir.

John'a dış görünüşü yüzünden neden insan dışı varlık muamelesi yapılıyor?
Bu baskı onu derinden etkiliyor. Kendisini yalnız hissediyor ta ki güzel arkadaşlıklar edinene kadar. ''Diğer insanlar'' gibi uyumak istediğinden hastalığına rağmen yatağında yatmaya çalıştığından kendi ölümü de insan olarak hissettiği son anı olarak kalıyor.

Her şeye rağmen John nasıl mutlu olmayı başarabiliyor?
Çünkü yaşadığı kötülükler yerine iyi anılarına odaklanıp tadını çıkarmayı biliyor ve o özel anların değerini biliyor.

Çok etkileyici bir film olduğunu tekrardan hatırlatıp şu repliği de ekleyeyim:

''I AM NOT AN ANIMAL! I AM A HUMAN BEING! I … AM … A MAN!''