Charlie Chaplin'in ilk sesli filmi olma özelliğini taşıyan bu filmi dün izledim. Sonra dedim ki hakkında birkaç bir şey yazayım da söz olup uçmasın yazı olup kalsın aklımdakiler.

Chaplin filmde iki karakteri canlandırıyor. Birisi Yahudi bir berber öteki ise diktatör Hynkel. Tabii, Hynkel'in burada Hitler'i temsil ettiğini söylemeye gerek yok. Zaten Şarlo'nun bıyıklar da tam Hitler. Bu durum öte yana, Hitler'in yaptıkları filmde mizahi eleştirel bir bakış ile ele alınmış, Yahudilere karşı olan tutumu eleştirilmiş, Hitler'in Almanca nutukları dalgaya alınmıştır.

Öte yanda Yahudi berber birinci dünya savaşına ülkesi adına katılıp yaralanarak bir müddet hastanede kalır. Bu süre zarfında hafızasını kaybeder ve burada uzun zaman geçirir. Sonrasında dükkanına döner ve bir de ne görsün, aşağılanır, silinmeye çalışılır Tomanya üzerinde Yahudiler. Tomanya hayali Almanya alegorisinde bir ülke. Osterlich adlı bir yer var, burada Avusturya'yı temsil eder. Bura işgal edilecektir filmin sonlarına doğru. Neyse bu kadar yeter, daha fazla yazmayayım spoiler olur.