The Journeymen ve The Mugwumps adlı iki folk rock grubundan arta kalanların Virgin Adaları'nda kurduğu dörtlü ( Denny Doherty, Cass Elliot, Michelle Phillips ve onun kocası şarkıcı / besteci / gitarist John Phillips ) 1965' te Los Angeles' a taşındı ve yüce vokal armonileri sayesinde Barry ''Eve Of Destruction'' Mcguire ve onun menajeri Lou Adler ile çalışmaya başladı. Grubun ilk hiti, bir milyondan fazla satışa erişen, görkemli vokallerini ve enfes armonilerini öne çıkaran, Batı Yakası' nı hasretle anlatan zafer şarkısı California Dreamin' di. Hemen ardından da ABD listelerini sarsan Monday, Monday gelmişti. 


Her iki şarkı da ilk albümleri olan If You Can Believe Your Eyes And Ears' de yer alıyordu. Bu albüm de ABD listelerinin zirvesini görmüştü ve altın plak ile ödüllendirilmişti. Büyük hitlerin yanı sıra, dönemin kişisel özgürlük arayışını yansıtan şarkılar da vardı. (Go Where You Gonna Go) Kapanış parçası olan The ''In'' Crowd ise daha sonra Roxy Music' in de dikkate değer bir şekilde coverladığı, çok eğlenceli bir sosyal hiciv şarkısıydı. 


Grubun sound' unun arkasındaki mimar hiç şüphesiz John Phillips'ti; bununla birlikte gruba davulcu Hal Blaine, basçı Joe Osborn ve klavyeci Larry Knechtel de destek veriyordu. Phillips' in bestecilik yeteneğinden şüphe yoktu. ( Scott Mckenzie' nin San Francisco şarkısını da o yazmıştı. Ancak cover versiyonlarına da yepyeni bir yaklaşım getiriyordu. Do You Wanna Dance, Spanish Harlem ve I Call Your Name grubun armonileri sayesinde, yeniden yıldızı parlayan şarkılardı.