Haka dansını birçoğumuz duymuşuzdur. Fakat nereden geldiğini, neden yapıldığını ve anlamını biliyor muyuz?
Haka Dansı, 1800'lerde Maori kabilesi savaş şeflerinden Te Rauparaha tarafından ortaya çıkarıldı. Efsaneye göre, Te Rauparaha düşman kabilelerin savaşçılarından kaçıyordu. Bir çukura saklandı. Çukurun başında kendisini vücudu kıllarla kaplı bir savaşçı liderin beklediğini gördü. Düşman kabilenin savaş şefi onu fark etti fakat öldürmedi. Bunun sevinciyle Te Rauparaha, minnetini belirtmek ve kendisini öldürmek isteyen savaşçılardan intikam alacağına yemin etmek için Haka dansını yaptı. O günden beri yapılan Haka dansı savaş dansı anlamına gelir. O günden sonra, savaştan önce düşmanlarını korkutmak için dans etmişler. Bir yandan da dans aracılığıyla savaş tanrılarından yardım istemişler. Dans hareketleri ayaklarını yere vurma, dil çıkarma, sert mimikler ve ritmik şekilde vücuda vurmayı içeriyor.
Günümüzde düğünlerde saygı göstermek ve çiftin hayatlarındaki önemli bir dönüm noktasını belirtmek için, spor müsabakalarında meydan okumak ve gövde gösterisi yapmak için, aynı zamanda farklı çeşitli etkinliklerde onur ve birlik göstergesi olarak Haka dansı sık sık yapılıyor. Bazı çeşitlerini sadece erkekler yapabiliyor olsa da, kadınların da yapabildiği, hatta sadece kadınların yaptığı türleri de var. Uzmanlara göre bir nevi travmayla başa çıkma yöntemi olarak da görülüyor. Bu kadar heyecanla yapılan bu hareketli dans elbette insanı rahatlatır zaten, değil mi? Yeni Zelanda'da o kadar köklü bir kültür ki her okulun kendine ait bir Haka dansı ve üniversitelerde bu dansla ilgili araştırmalar yürüten bölümler bile var. Dansın ilk halinde kullanılan sözlerin anlamı da şudur:
Ölüm bu! Ölüm bu!
Yaşam bu! Yaşam bu!
İşte bu saçlı adam ile,
Güneş yeniden doğdu!
Yan yana durun, yan yana!
Zirveye çıkacağız, zirveye!
Güneşin doğduğu yere!
Daha önce hiç Haka dansı görmediyseniz bence şimdi görmenin tam zamanı. İlk başta garip, korkunç veya komik gelebilir fakat özellikle de tarihine bakınca, çok güzel bir dans olduğunu göreceksiniz!
Kaynaklar:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Haka_dans%C4%B1
Yazar: İrem Ehlidil