Tuğçe Isıyel
1986 İstanbul doğumlu, klinik psikolog, psikoterapist ve yazar. Eğitim hayatına İstanbul ve kısa bir süre de Londra’da devam etmiştir. Kurucusu olduğu Polente Psikoloji’de yetişkin ve çiftlerle psikoterapi çalışmalarını sürdürüp “Psikanalitik Edebiyat Okumaları” başlıklı bir atölye çalışması yapmakta.
Ya Hiç Karşılaşmasaydık
"Psikoloji odasından ilişkelere ve edebiyata" alt başlığıyla okuyucu karşısına çıkan bu kitap, klinik psikolog ve terapist Tuğçe Isıyel’in yazdığı yazılardan oluşmuş bir kitap. Yazılar daha çok ilişkiler ve karşılaşmalar üzerine yazılmış. Kitaptaki kırka yakın yazı, ‘kendinizle ve ötekiyle karşılaşmalar’ın ekseninde buluşuyor.
"Karşılaşmalarımız hep sürer. Bir şeyle karşılaşmamızın bittiğini sandığımızda bile artık o şeyin yokluğuyla karşılaşırız. Hem iç hem de dış dünyamızda… Bu karşılaşmalarla dönüşür, birleşir, ayrılır; hayatımızı bu karşılaşmalardan inşa ederiz." Syf. 12
Tuğçe Isıyel’in edebî birikimi çok yüksek. Yazdığı denemeleri birçok noktaya bağlanmış bir ip olarak gördüm. Bu ip; edebiyatı, psikoterapi odalarını, ilişkileri, karşılaşmaları ve insan hayatını öyle ustalıkla bağlamış ki okuduktan sonra geri dönüp bazı denemeleri tekrar tekrar okuyacaksınız.
Kitap Hakkında:
''Karşılaşmalar hep sürer. Bir şeyle karşılaşmamızın bittiğini sandığımızda bile artık o şeyin yokluğuyla karşılaşırız. Hem iç hem de dış dünyamızda... Bu karşılaşmalarla dönüşür, birleşir, ayrılır; hayatımızı bu karşılaşmalardan inşa ederiz. Karşılaşma dediğimiz, ötekiyle bir araya gelmeyi, yüzleşmeyi, kendini açmayı ve karşı tarafın açılmasını içeriyor. Karşılaşmalar ilişkileri doğuruyor, birlikteliği sağlıyor. Karşılaşmalarla beraber değişiyoruz, ilişkilerin dönüştürücü işlevi sayesinde başka biçimler alıyoruz. Psikoterapist Tuğçe Isıyel, kendimiz ve ötekiyle kurduğumuz ilişkilere, yaşamdaki türlü karşılaşmalara dair yazdığı denemeleri okurlarla buluşturuyor. Psikoterapi odasında, sokakta, evde gözlemlenen insan hallerinin edebiyattan psikanalize, sinemadan mimariye uzanan biçimlerini ele alıyor. İnsanın ve ilişkilerinin karanlıkla aydınlık taraflarına, var oluşun sürekliliği ve değişkenliğine incelikle göz atıp bilinçdışının izini sürme konusunda cesaretlendiriyor. İçimizdeki bize, ona ve başkalarına yeni bir pencereden bakma fırsatı veriyor… (Tanıtım bülteninden.)
Yazar: Abdullah Furkan Doğan