Kadın mucit yok diyenlerin aksine günlük hayatta normal akışın parçası olmuş birçok icat, kadının müthiş zekasının süzgecinden çıkmıştır. Gelin şimdi onlara göz gezdirelim ve hangi kadın tarafından icat edilmiş bakalım.


1- Dairesel testere, 1810’da Tabitha Babbitt tarafından icat edildi.

2- Tipeks ve daksil,1950’lerde yazarken sık sık hatalar yapan Bette Nesmith Graham tarafından üretildi.

3- Derleyici ve Cobol bilgisayar dili, derleyici bir proglamlama dilinde yazılmış olan kaynak kodunu başka dile çeviren yazılım. 1950’lerde general Grace Murruay Hopper tarafından ilk örneği icat edilmiştir.

4- Renkli işaret fişeği sistemi, Martha Coston tarafından 1800’lerin ortasında icat edildi.

5- Bulaşık makinesi, 1886’da Josephine Cochrane tarafından tasarlandı.

6- Ön cam sileceği, 1903’te Marry Anderson tarafından patentlendi. Sadece 10 yıl sonra binlerce insan kullanıyordu bile...

7- Nistatin, antifungal bir ilaç. Bazı enfeksiyonları(bebek bezi döküntüsü, vajinal enfeksiyon, pamukçuk) tedavi etmek için kullanılıyordu.

8- Çelik yelek, 1946’da Dupont adlı bir şirkette, okumak için para kazanmaya çalışan Stephanie Kwolek yeterli paraya eriştiğinde hala şirkette çalışıyordu ve polimeri nasıl daha güçlü hale getirebilirim diye düşünürken çelik yeleği buldu.

9- Lazerle katarakt ameliyatı, Patricia Bath katarakt ameliyatının lazerle çok kolay ve başarılı şekilde yapılmasını sağladı.

  

Ve listeyi uzatabileceğimiz niceleri…

Clarissa P. Estés Kurtlara Koşan Kadınlar’da şöyle diyordu:

”Sağlıklı kadın tıpkı bir kurt gibidir; sağlam, kunt, diri, hayat verici, konumunun bilincinde, yaratıcı, sadık ve göçebedir. (…) Postu kolay deldiren, çelimsiz, sıçrayamayan, avlanamayan, doğuramayan, bir hayat yaratma yeteneğinden yoksun biri olmak için burada değiliz. Kadınların hayatı durağanlık içindeyken ya da can sıkıntısıyla dolu olduğunda, bu her zaman için Vahşi Kadın’ın ortaya çıkma zamanının geldiğini gösterir; ruhun yaratıcı işlevinin deltayı doldurmasının zamanıdır.”

İçimizdeki kurt, vahşi kadın onu fark etmemizi ve aktif olmayı hazırda bekliyor. Biz sezgilerimize sahip çıktığımızda, bir olduğumuzda yıldızlı göğe benzeriz. Kafamızı kaldırıp göğe bakmak yerine göklerdeki yıldızlar olalım. Canım, güçlü kadınlarım!




Yazar: Beyza Tıngıroğlu