Öncelikle bu kitap hakkında daha önce bir inceleme yazmıştım ama bana biraz sığ göründü.

Ben karakteri asla narsist, manüplatif bulmuyorum. Dilerseniz ayrı bir zamanda bunu tartışırız. Kitap, Maria'nın Castel'in "Annelik" tablosuna olan ilgisi ile başlıyor. Olay örgüsü salt bir okuyucu bakış açısı ile bakarsak Castel saplantılı birisi, hatta narsist arttıyorum OKB olabilir. Bence değil. Bu tamamen öznel bir yorumdur. Castel ile Maria'nın diyaloglarını incelersek Castel sürekli haklı çıkmak için Maria'ya sorular sorar. Örneğin "Kocan ile yatarken haz alıyor musun? Yoksa numara mı yapıyorsun?" Bu soru şöyle sorulabilir. "Bana da mı numara yapıyorsun?" Castel'in merak ettiği şey bu zaten. Maria'nın kocası kör. İleriki sayfalar da loş ışık yüzünden Castel'in Maria'yı "KİBRİT" aracalığı ile görebildiğini okuyoruz. Manüplasyon burada başlıyor. Maria sürekli Castel'i manüple ediyor, git diyor gidiyor gel diyor geliyor. Zaten kendisi kadınlar ile iletişim kurmakta zorlanan birisi.


Maria "Bu denizi seninle beraber görmeyi o kadar çok istedim ki" diyor. Annelik tablosunda pencereden dışarda denize bakan bir kadın var. Yani "Tünel" Alegorisi ne kadar eş zamanlı olarak görülse aslında paraleldir, ve hiçbir zaman bu karakterler kesişeyemecektir. Burada anne, Maria'dır. Baba da diğer dört karakterlerin birleşimidir.


Kuzeni Richard Maria'ya aşkından intihar etmiş. Ve de diğer kuzen Hunter...


Hunter, Richard, Castel ve Kocası. Dört erkeğin üçü aynı. Richard, Castel, Kocası. Richard'ın kötücül düşüncüleri olduğunu ve Maria'nın Richard'ı Castele benzetmesi boş yere değil. Çünkü ikisi de aynı metalara sahip karakterler. Kocası da manüple edildiğini ve aldatıldığını biliyor ama sesini çıkartmıyor. Bu kitap Hunter'in şu cümlesi için yazılmıştır. "Ben Cervantes değilim, aynı zaman da tembelim." diyor. Castel ise aklını bir köşesinde "Ben hem Cervantes'im hem de tembel değilim." diyor (Castel'in kitapta böyle bir cümlesi yok.) Ve Cervantes Don Kişot'u hapishanede yazıyor, Castel ise akıl hastanesinde yazıyor. İkisi de dört duvar arasında yazılmış.