Hukukta durumu idare etmek ve hurafelere bağlılık; milleti uyanmaktan men eden en ağır bir kabustur. Türk milleti, üzerinde kabus bulunduramaz.
(sayfa 15)

Memleketin başında Ortaçağ'ın en insafsız belası olarak hala musallat duran aşarın kaldırılmasını yüce meclise teklif edebilecek bir mali seviyeye, cumhuriyet idaresinin bir senede ulaşması, cidden memnuniyet ve şükrana layıktır.
(sayfa 21)

İhtiraslarını ve içindekileri, milletin kurtuluşu yolunda, tatmin edilmemiş görenlerin, kıyıcı girişimleri milli irade karşısında daima yenilgiye uğratılmıştır ve daima uğratılacaktır.
(sayfa 39)

Bu yıl cumhuriyetin onuncu yılını kutlamakla mutlu olduk. Milletimizin gösterdiği taşkın sevinçler, gönüllerimiz iftiharla doldurdu. Cumhuriyetin verimleri, ülkenin her bucağında canlandırıldı. Millet, geçen on senelik cumhuriyet eserlerini topluca gözden geçirdi ve gerçekten sevinmeye ve övünmeye hakkı olduğunu gördü.
(sayfa 83)

Arkadaşlar! Geçen on yıl gelecek dönemler için, bir başlangıçtan başka bir şey değildir. Bununla beraber, eski dönemlerin tarihi karşısında, cumhuriyetin, bu on senesi, eşi görülmeyen bir diriliş ve göz kamaştırıcı bir ileri atılış anıtıdır.
(sayfa 83)

Sanayideki girişimler dahi, teşvik edecek ve cesaret verecek niteliktedir. Fakat memleketin zorunlu sanayisinin kurulması bitmedikçe, her açıdan yürek rahatlığı duymamıza imkan yoktur. Bu sebeple, memleketin sınai donanımını tamamlamak için, bütün gayret ve dikkatinizi çekmeyi yerinde buluyorum.
(sayfa 84)

Uçurum kenarında yıkık bir ülke... Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar... Yıllarca süren savaş... Ondan sonra, içeride ve dışarıda saygıyla tanınan yeni vatan, yeni toplum, yeni devlet ve bunları başarmak için arasız, devrimler... İşte Türk genel devriminin kısa bir diyemi...
(sayfa 93)

Devlet gelirlerinin gelişimini, yeni vergiler koymaktan ziyade, devamlı bir programla mevcut vergilerin koyma ve toplama usullerinin ıslahında aramak lazımdır.
(sayfa 123)

Aziz milletvekilleri! Dünyaca malum olmuştur ki, bizim devlet idaresindeki ana programımız, Cumhuriyet Halk Partisi programıdır. Bunun kapsadığı prensipler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutulmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.
(sayfa 129)

Bizim yolumuzu çizen; içinde yaşadığımız yurt, bağrından çıktığımız Türk milleti ve bir de milletler tarihinin bin bir facia ve ıstırap kaydeden yapraklarından çıkardığımız sonuçlardır.
(sayfa 129)