Bu yazıda merak edenler için ücretsiz bir şekilde İngilizce kitaplara hangi sitelerden ulaşılabilir, içerikler ücretsiz bir şekilde nasıl elde edilebilir onu anlatmaya çalışacağım. Dolayısıyla bu bilgiler, yabancı dilini geliştirmek veya ilerletmek isteyenler için en azından materyal açısından tamamlayıcı nitelikte.


Bir zamanlar çokça yararlandığım, çok kullanışlı ve neredeyse tamamen ücretsiz kitap okuma veya veri tabanlarına erişme gibi özellikleri olan siteleri yazmaya başlayayım artık.


Veri tabanları demişken binlercesinden bahsetmek mümkün. En işime yarayanını sorarsanız Internet Archive derim. Sadece kitap değil, yüzlerce "şey" hakkında birçok türüne ulaşabileceğiniz acayip bir yer. Tanımı herhalde ancak böyle yapılabilirdi bu sitenin. Her neyse, devam edelim.


Klasiklerden bir roman okursunuz ve bazen orijinal metinleri de görmek istersiniz. Google amca/teyze tabii ki her şeyi önünüze seriverir birkaç milisaniyede. Ama sadece metinleri... Sparknotes ise bu metinleri size sunmanın yanında, çoğunu dinleme imkanı sunuyor. Bununla beraber, metinlerin günümüz konuşma dilinde birebir çevirisini de içinde barındırıyor. Çok severseniz, işinize yarayacağını düşünürseniz fazladan bir ücretle flash kartlar, infografikler hatta alıştırmalar bölümüyle de haşır neşir olabilirsiniz. Burada kitaplarla ilgili analizlerin yanında, onlar hakkında makalelere de ulaşabileceğinizi not edeyim.


Kitapları her zaman internetten okuyamayabilirsiniz. Ben bilgisayarıma da indireyim derseniz Manybooks ile yüz binlerce kitabı indirebilirsiniz. Burada editörlerin seçimlerine ve günün ücretsiz kitaplarına da dilediğiniz zaman erişebilirsiniz.


"İyi güzel de ekrana bakmak gözleri çok yoruyor, şu kitapları bir dinlesek de kulağımızın kiri pası aksa." diyenleriniz de vardır muhakkak. O zaman LivriVox tam size göre! Biraz reklamvari bir cümleyle bağlamış olsam da oraya göz atmadan geçmeyin derim.


Nihayet sonuncu paragraftayız! LivriVox gibi OnlineReadNovel da aynı işlevi gören bir kaynak. Bir sitede bulamadığınızı başka bir sitenin veri tabanında bulabilme şansınız olabilir. Alternatifler bu yüzden her zaman iyidir!


İyi okumalar, sevgiyle kalın.