Uğur Böceği Kapınızı Çalarsa: Bir aileye kavuşma öyküsü.


Uğur Böceği Kapınızı Çalarsa, sımsıcak bir aile öyküsü. Bize aile olmak için aynı kanı taşımanın gerekli olmadığını, birbirimize kan bağından farklı pek çok bağ ile tutunabileceğimizi ispat eden bir hikaye.
Kahramanımız minik Eda; bir yuvada yaşayan, ne annesini ne de babasını tanıyan bir kızdır. Günlerini mutlu bir aile isteğiyle geçirir. Gün gelir Eda, başvuru sürecini ve ailesine kavuşmasıyla birlikte yerleştiği yeni evindeki sıcacık ortamı anlatır bizlere. Bir de arkadaşı Bay Sarı vardır: ayıcığı! O da Eda ile benzer bir hikaye taşır. Öykü boyunca ikisinin ortak dünyasında ve yeni evlerindeki huzura şahit oluruz.

Evlat edinilmiş bir çocuğa süreci nasıl aktarmalı, duygusal desteği nasıl vermeliyiz gibi pek çok soru kitabın sonunda Neşe Erol tarafından açık verici bir dille yanıtlanıyor. Ayrıca ailelerin endişelerini gidermeye yönelik de yönlendirmeler yapılıyor. Bu kitap bence evlat edinilmiş bir çocuğa kendini yalnız hissetmemesi, onun gibi başka çocuklar da olduğunu ve ailelerinin onları çok sevdiğini bir öykü üzerinden anlatması açısından çok kıymetli. Ayrıca biyolojik ailesiyle birlikte olan çocukların da farkındalık kazanması için çok önemli.

En güvenilir ve etkileyici kısımsa bence kitabın baş ve son kısmında bulunan notlar ve yönlendirmeler. Kitabı hazırlayan ekipten kısaca bahsedecek olursam; Prof. Dr. Neşe Erol, koruyucu aile evlat edindirme derneği kurucu başkanı, aynı zamanda çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak teorik temeli çok iyi hazırlamış. Salim Keskingöz de çocuk kitapları yazarı olarak kitabın edebi yönünü beslemiş. Ayrıca çizimlerinden de söz etmeden geçemem, Özlem Korçak'ın samimi ve rengarenk çizimleri de kitaba çok yakışmış.

Dezavantajlı gruplar için yazılmış çocuk kitapları büyük bir hazine, Uğur Böceği Kapınızı Çalarsa da o deryadan bir damla… 4+ herkese önerimdir.