İlk olarak şunu söylemeliyim ki kadınlar dünyanın dört bir yerinde hangi kültüre ait yetişmiş olursa olsun, hangi inançla büyümüş olurlarsa olsunlar içlerindeki güçlü yönü keşfetmeye başladıklarında özgürlüklerinin peşinden gitmeyi başarabiliyor. Başaramayan pek çok kadın ise her karşımıza çıktığında diğerlerine güç veriyor. Şimdiye kadar neden izlemedim diye çok kızdım kendime. Başka bir kadına ait hayatı izlerken onunla endişelendim, onunla kaçtım ve onunla başardım. Selam olsun güçlü kadınlara...


📍Netflix'in Mini Dizisi: Unorthodox

Esty, New York'ta yaşayan, Hasidik Yahudi topluluğunda yetişmiş genç bir kızken evlenme çağına geldiğinde adetlerine uygun aracı sayesinde tanıştığı Yanky ile evlenir. Evlenirken çok mutludur çünkü hayatı boyunca evliliğin yeni bir hayatın başlangıcı olacağı düşündürülerek yetiştirilir. Fakat evliliğe adım attığı o ilk günden itibaren hayal kırıklıkları peşini bırakmaz. Yanky ile bir türlü olması gereken geceyi yaşayamaz. Hem Yanky hem de annesi bu konuda Esty'e eziyet derecesinde baskı yapmaktadır. Esty yardım alabileceği tüm yollara başvurur fakat bu sefer de evliliğinin birinci yılının dolmasına rağmen hâlâ bir bebek sahibi olamamıştır.

Tam hamile olduğunu öğrendiği gece bunu Yanky'e anlatmak için sabırsızlanırken Yanky tekrar evlenmek istediğini, Esty'nin ona uygun bir eş olamadığını söyler. (Bu tamamen annesinin sözleridir.) O gece Esty hiçbir şey söylemeden Berlin'e kaçar.

Berlin'de özgürlüğünün sınırlarını aşan Esty, girdiği bu büyülü dünyanın gizemine kapılmışken Yanky ve kuzeni Moishe çoktan peşine düşmüştür...


📍Dizinin Çok Düşündürücü Olması...

Esty, Hasidik toplumunda kadının sadece doğurma makinesi olarak algılandığı bir kadındır. Fakat olay hangi ülkeye bağlanırsa bağlansın içinde gerçek hayattan izler bulabilmek çok mümkün. Yorumlarını incelediğinizde ilk karşınıza çıkan, Esty'nin yaşadığı hayatın ülkemizdeki hâlâ devam eden töre olaylarına ne kadar benzediğini fark etmek olacak. Esty, dindar ve bağnaz bir toplulukta onlara göre şekillenmeye çalışmasına rağmen var olan bir dünyanın varlığı da onu özgür olma isteğine itmiştir ki bu çok haklı bir isyandır.
Her şeyin aşırısı çok ürkütücü fakat ne yazık ki gerçek...

Aile içi şiddet, namus cinayetleri, kadının toplumdaki yeri gibi olaylara hakim bir toplum olarak Esty’nin ağır ve umutsuzluğa iten hikâyesi bize yabancı gelmeyecektir. Unorthodox’ta dini bir topluluğun baskı mekanizmalarının ve kısıtlamalarının topluluk içindeki bireylere etkisini görünce ülkemde olan işleyişe de kendi içimde dikkat çekiyor ve bu normlardan toplum olarak nasıl kurtulabileceğimiz hakkında endişe ediyorum.

İzlenmesi gereken sadece dört bölüm, devamı nasıl gelir bilemiyorum ama lütfen Esty, sırf çocuk için evine dönmüş olma.