Ursula Kroeber Le Guin (1929 - 2018)
Kaliforniya doğumlu. Ünlü antropolog Alfred Kroeber ve yazar Theodora çiftinin kızı. Radcliff ve Columbia üniversitelerinde edebiyat eğitimi aldı. 1950'li yıllarda yazmaya başladı. 1962'de ilk bilimkurgu öyküsü yayımlandı. Kısa hikâye, şiir, roman, deneme, çocuk kitapları türlerinde eserler verdi. Beş kez Hugo, beş kez Nebula, PEN/Malamud Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülü aldı.
Bu yazıda onun yazmak ve yazarlık hakkındaki eserlerine bakacağız.
1) Ursula K. Le Guin - Yazma Üzerine Sohbetler (Söyleşi: David Naimon Çeviren: Özde Duygu Gürkan - Metis Diyaloglar serisi)
Üç ayrı söyleşisinden oluşuyor bu kitap. Üç söyleşide kurmaca, şiir ve kurmacadışı yazmak üzerine odaklanılıyor. David Naimon'un sorduğu sorular, yazar olmak isteyenlerin sormak isteyeceği türden sorular. Le Guin verdiği her cevapta kendi yazma alışkanlıklarıyla başlayarak bizleri 'Bir yazar nelere dikkat etmeli?' sorusunun cevaplarına götürüyor.
"İyi bir söyleşinin hiç bitmemesini istersiniz." diyor Ursula K. Le Guin. Okudukça siz de daha fazla konuşulsun isteyeceksiniz.
2) Ursula K. Le Guin - Zihinde Bir Dalga (Çevirenler: Birkan, Çelik, Gürkan, Sökmen, Kılıç - Metis Edebiyatdışı serisi)
''Hepimizin hayatlarımızı icat etmeyi, yapmayı, hayal etmeyi öğrenmemiz gerekir. Bize bu becerilerin öğretilmesi gerekir; bunun nasıl yapılacağını gösterecek rehberler gerekir. Bunu yapmazsak, hayatlarımızı başkaları bizim için yaparlar.''
Le Guin'in edebiyatdışı eserlerinde (aslında dikkatli okursanız edebî eserlerinde de) iki tema sıklıkla öne çıkar: Süreç ve ritim.
Bu kitap da Guin'in yazar, okur ve hayalgücü üzerine topladığı denemelerinden oluşuyor.
3) Ursula K. Le Guin - Kadınlar, Rüyalar ve Ejderhalar (Hazırlayanlar: Erksan, Somay, Sökmen - Metis Seçkileri 9)
Le Guin'in eserlerine giriş niteliğinde hazırlanmış bir seçki salında bu kitap. Ama içindeki bazı denemeler yazmak, okumak, okuduklarımız ve yazdıklarımız üzerine düşünmek hakkında yazılmış. Bu sebeple yazarlık hakkında kitap arayanların okuması gerektiğine inanıyorum.
4) Ursula K. Le Guin - Dümeni Yaratıcılığa Kırmak 8Çeviren: Damla Göl - Hep Kitap Yayınları Atölye Serisi)
Bir sorum var sizlere. Ursula K. Le Guin'in açtığı bir yazarlık atölyesine gitmek ister miydiniz? Cevabınız gür bir sesle bağırarak söylenmiş bir 'Evet!' olduğunu tahmin edebiliyorum.
Bu kitabın en önemli yanı içinde Le Guin'in kendisinin de bizzat yaptığı 10 alıştırmanın bulunması. Bu alıştırmalar sizlerin yazarlığınızı geliştirmenize fayda sağlayacaktır.
5) Ursula K. Le Guin - Sözcüklerdir Bütün Derdim (Çeviren: Damla Göl - Hep Kitap Yayınları Atölye Serisi)
Kitap: Konuşmalar, Makaleler ve Özel Parçalar; Kitap Tanıtımları ve Yazarlar Üzerine Notlar; Kitap İncelemeleri; Yazarın Haftalık Seyir Defteri bölümlerinden ve girişte bir şiirden oluşuyor. İçinde 50'den fazla yazı var. Yazar olmak isteyenlerin mutlaka okuması ve kütüphanesinde bulundurması gerektiğine inanıyorum.
6) Ursula K. Le Guin - Dünyanın Kıyısında Dans (Çeviren: Seda Ersavcı - İthaki Yayınları)
Kitap; Le Guin'in kelimeler, kadınlar, mekânlar üzerine düşüncelerinin toplandığı bir eser. Kitabın en önemli ve faydalı yanı yazılanların kronolojik sırayla verilmiş olması.
7) Ursula K. Le Guin - Boşa Geçirecek Vakit Yok (Çeviren: Damla Göl - Hep Kitap Yayınları)
Ursula'nın ölümünden sonra yayınlandı bu eser. Kitap ölmeden önce yazdığı yaşlılık, gündelik hayat ve yazmak üzerine denemelerinden oluşuyor.
Umarım bu yazı sizlere fayda sağlamıştır. Yazıyı Le Guin'in bir sözüyle bitiriyorum. “Bir nesil, bilginin cezalandırıldığı ve cehaletin saadet olduğunu öğrenerek yetişiyor. Bir sonraki nesil, cahil olduklarını bile bilmeyecek; çünkü bilginin ne olduğunu bilmeyecekler.” (Sesler romanından)
Yazan: Abdullah Furkan Doğan