Üzerlik  ismi; etimolojik olarak Türkçeye  Göktürkçeden gelmektedir. Üz -Sağır , Erlik Kötü Ruh Tanrısı,  anlamındadır.Bitki (Peganum harmala), Nitrariaceae familyasından olup, Afrika, Asya ve Amerika'nın sıcak bölgelerinde yetişmek de olup;  Türkiye'de,  Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'da sıklıkla rastlanmaktadır.

Latince ismi ise , Peganum harmala L. olan üzerlik tohumu ya da   üzerlik otu , meyvesi tohumlu ve kapsül şeklindedir. Asıl özü ise  bu tohumundadır. Üzerlik otu/ tohumu genellikle tütsü şeklinde kullanılmış.


Eski Mısır döneminde de, tütsü olarak kullanılmış ve  kötü enerjiyi dağıtıp, daha çok başarı ve sağlık getirdiğine inanılırmış. 


Üzerlik otunun günümüzde ve eski geleneklerimiz de büyü ve nazar üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Üzerlik otunu yakan kişilerin “Gelsin üzerlik, gitsin nazarlık.” Dediği de sözlü edebiyat kaynaklarında yer alır.  Aslında bu düşüncenin ne tıpta ne de din de yeri vardır. Tıpkı kurşun döktürme adeti gibi  bazı evlerde üzerlik otunun yakıldığı ve evdeki nazarın atıldığı düşünülmektedir.  

Bunun sebebi; aslında üzerlik otunun yakıldığında ortaya çıkan dumanın insanı ferahlatıcı bir etkisinin olduğudur. İnanıldığı üzere büyü ve nazarı geçirme etkisi yoktur. Eğer kendiniz de bu şekilde bir etki gözlemliyorsanız ya da bunlardan kaçınmak istiyorsanız, üzerlik otu yerine evinizi beyaz sirke ile temizleyin. Ve şu duaları mutlaka okuyun;

·       Felak

·       Bas

·       Ayetel kürsi

·       elemneşrah