Vedalar nasıl olmalıdır?

Veda kısa, özensiz, olabildiğince hemen, aniden, sebepsizce bir o kadar ölüme yakın olunduğu zamanlarda yapılmalıdır. Vedalar hazırlanmadan yapılmalıdır, hazırlanan veda, karşı tarafı üzer. Veda etmenin güzelliği olmaz, başkalarının sözlerini kullanarak veda olmaz, veda iğrenç derecede üzerine düşünülmemiş bir şey olmalıdır. Karşı tarafın umursamayacağı vedalar olmalıdır. Ne kadar uzarsa o kadar anlamlı olur, ne kadar anlamlı olursa bir o kadar akıldan gitmez. Dönüp, dolaşıp hayatını çukura sokar ve orada debelenmeli izler. Veda bir mızrak gibi olmalıdır sadece ucunun keskin olması yeterlidir. Çünkü bu yaşama kaygısıyla dolup taşan bedenlerimize saplanan mızraklar ne kadar keskin olursa bir o kadar acı süresi az olur. Vedaların acı süresi az olmalıdır. Uzunca size saplanan veda, saygısızlığın ürünüdür. Size, başkasına yapılan bu süslü vedaları kafanızdan atamıyorsunuz, çünkü karşı taraf sizi bencilliğin pençeleri altında lime lime etmek için düşündü, tasarladı, başardı. Size yapılabilecek ne kötü şeylerden birisi böyle bir vedadır. Size uzun uzun acı çektiren vedalar.


Vedalar nasıl olmalıdır? Sabah sevdiğin bir kişiye selam veremeyecek kadar yorgun olmalıdır, sesinin çıkamayacak derecede olduğu zaman olmalıdır. Sadece başınla selam verebilecek, aynı zamanda tek hareketle bütün her şeyi anlatmalıdır veda. Yazmayan bir kalem gibi olmalıdır, arada izlerini göstermeli, bakınca zihinde kendi kendine tamamlanabilmeli, asla bütünüyle orada var olmamalıdır çünkü tam tersi durumlarda acıyı tamamen görmek gibidir. 


Vedalar nasıl olmalıdır? Tamamen umutsuz olmalıdır ki karşı tarafa umut bırakmamalı, sevgisiz olmalıdır, merhametsiz. Beklenti içinde bırakmamalı, onu körükleyebilecek herhangi bir kelime kullanılmamalıdır.


Vedalar nasıl olmalıdır? Karşı tarafı direkt zihninden vuran bir mermi, denizin suratına çarptığı dalga, yakıcı güneş, alnındaki soğuk ter, endişe etmeni sağlayan belirsiz bir çıt sesi gibi olmalıdır.


Güzel vedalar sadece ölülere yapılır, yapılmalıdır. Yaşayan kimse bunu hak etmez. Ardındakileri düşünmek insana göre değil, o ne kadar sevildiğini görmek için hazırlar bu güzel vedaları. Oysa tek yaptığı kendini test etmektir.