Frankl, 1905 Viyana doğumludur. Varoluşçu psikolojinin bir şekli olan ve "Psikoterapinin Üçüncü Viyana Okulu" olarak da bilinen Logoterapinin kurucusudur.

Hayat hikayesi oldukça hüzün ve acı barındıran yazar, Nazi kamplarından kurtulabilen sayılı kişilerdendir. Öyle ki annesini, babasını, kardeşini ve karısını bu kampta kaybetmiştir.

Kampta çektikleri işkenceler ve baskılar o kadar ağırdır ki yakın arkadaşı bir rüya görür ve gördüğü bu rüyayı İlahi bir mesaj olarak düşünür. Rüyasında "30 Mart" tarihini görmüştür ve o gün kamptan kurtulacağına inanır.

Zaman ile kampın şartları daha ağırlaşır, daha çok sıkıntı çekmeye başlarlar. Ve süreçte 30 Mart tarihinde kurtulma inancını yitiren arkadaşı zaman yaklaştıkça ümitsizleşir .

Tarih 29 Mart olduğunda arkadaşı çok ağır depresyona girer, 30 Mart tarihinde aklını yitirir ve 31 Mart gününde ise hayata gözlerini yumar.

Bu olaydan ve Nazi kampında çektiği çilelerden çok etkilenen Frankl, kamptan bir şekilde kurtulmayı başarır. Dışarıya çıktığında ailesinin ve karısının da öldüğünü öğrenen Frankl, Nazi kampı içinde Logoterapi ile ilgili yazdığı nüshaları kamp içinde bulunup yok edilse de zamanla bulabildiği küçük kağıt parçalarına kitabını tekrar yazdığı ve saklayabildiği yazılarını o ünlü esere çevirir ve "İnsanın Anlam Arayışı" kitabını çıkarır.


Frankl, acı için “Hayal edebileceğiniz en zor şartlarda bile insan hayatta anlam bulabilme gücüne sahip midir?” sorusuna, “Acı, anlam içeriyorsa yaşamda gerçek bir anlam içeriyor demektir. Acının büyüklüğü değil, acıyı çekene verdiği etki önemlidir." demiştir.


"İnsanların çektiği acıya katlanma yolları gerçek bir içsel başarıdır. Aslında Acı bir özverinin anlamı gibi, bir anlam bulduğu anda acı olmaktan çıkar."


Son bir alıntı ile noktalamak gerekirse her şeye rağmen "İnsan, onurunu bir toplama kampında bile koruyabilir."


"İNSANIN ANLAM ARAYIŞI"


Viktor Frankl