Çapa ne demek gelin önce bunu açıklayalım. Çapa, toprağı havalandırmak amacıyla bir alet yardımıyla toprağın üst yüzeyinin kazılma ve karıştırma işlemidir.


Peki neden çapa yaparız?

1- Sıkışmış toprağı havalandırmak,

2- Suyun topraktaki alt tabakayı geçmesini sağlamak,

3- Yabani otları temizlemek,


Çapa genellikle bu üç işlem yapılır.


Çapa yapmak ne işe yarar?

1- Toprağın havalanmasını sağlar,

2- Yağmurdan sonra ve sulamadan sonra oluşan kaymak tabakasını kırar,

3- Yabancı otlarla mücadele edilir.


Normal bir bahçe bakımında bu şekilde çapa işlemi yapıldığı zaman bahçeniz gayet güzel ve huzur verici olacaktır. Peki bu çapalama işlemini insana uyarlarsak nasıl olur?

Burada insanı bir bahçe gibi, o bahçenin içindeki çalılar ve bitkiler gibi düşünelim.

Bu bahçemizde insan bizim için en önemli faktör olacaktır.

İnsanlar belirli dönemlerde maddi veya manevi sıkıntılara girebilir. Bu sıkıntılar ilerledikçe insan depresyona girer ve kendini iyice kapatır. Tıpkı bir bahçedeki olan çalıların arasından çıkan yabani otların bir süre sonra o çalıları göstermeyeceği gibi insan da bu sıkıntılara dahil olduğu sürece kendini çevresine tam ifade edemez. Bu bahçenin güzelleşmesi için çapalanması şart. Bahçe kendi kendini çabalayamayacağı için çapa yapan birine ihtiyaç duyar. İnsan da böyledir bu sıkıntılardan çıkmak için birinden psikolojik destek alması şarttır.

Yardım eden kişinin öyle dikkatli olması lazım ki bu insana karşı yaptığı çapanın boşa gitmeyip, bu insanın üstündeki ölü toprağını alıp, onun ruhunun derinliklerine doğru su verebilsin.

Bu insana yardım eden kişi çapalama işlemini doğru ve düzgün tamamladıktan sonra artık sıra, yardım alan kişiye geldi. Bundan sonra çalıların içindeki büyüyen yabani otları zamanında çapalarsa, kendini ihmal etmeyip bedenin toprağı olan ruhuna düzenli olarak su verirse anlayacaktır ki benim bahçemde güzel olacak.