Shakespeare serüvenime büyük bir heyecanla Bismillah deyip 'Shakespeare Kitabı'ndan karşılaştırmalı okumalar yaparak başlamış bulunuyorum. Bu süreçte okuyacağım 40-45 adet 'Shakespeare' kitabını inceleyip Goodreads'te amme hizmetinde bulunmak istiyorum.


'Veronalı İki Soylu Delikanlı' kitabını anlayabilmek için kendimize şu soruları sormamız gerekiyor:

- Bir tane seçeneğimiz olsaydı kendimizden daha yakın hissettiğimiz arkadaşımızı mı seçerdik yoksa aşık olduğumuz insanı mı?

- Bir erkeğin kadına karşı hissettikleri, bir erkeğe hissettikleri kadar olabilir mi?

- Bir insan aşkı uğruna arkadaşına ihanet eder mi?


Bu ve bunun gibi soruların hepsine Shakespeare'in bu kitapta verdiği bir cevap var:


"Aşk bir çocuk gibidir, erişebileceği her şeyi ele geçirmek ister."(s. 58)


Benim de şu an çocuk gibi olan bir arkadaşım var, izninizle size biraz dert yanayım... Çocukla liseden beri konuşuyoruz, yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmezken birden evleneceğim diye tutturdu. E iyi güzel evlensin, harika. Ama bizi niye unuttu? Eskiden neredeyse haftada iki kere buluştuğumuz adam şimdi arkadaş grubumuzu evliliğine bile çağırmadı abi. Bu kitaptaki 'Valentine' ile 'Proteus' arasında geçen muhabbet de tam olarak böyle işte. Bir insan aşkı uğruna arkadaşlarını ardında bırakmayı göze alır mı? Bu soruyu kendimize her geçen gün yeni heveslerle savrulan benliğimize sormamız gerekiyor. Aşklar yüksek ihtimalle geçicidir fakat arkadaşlığın bağları pek çok şeyden daha sağlamdır.


Aşkın insana taktığı ekstra bir gözlük var sanki ve dünyayı o gözlükle görmeye başladığında gözlerin yalın haldeykenki kıymet verdiğin şeyleri unutuveriyorsun. Seni sanal bir dünyada yaşatıyor ve aşkına yönelmekten başka bir şey düşünemiyorsun. Fakat Hesiodos ve Shakespeare'in esas kime aşık olmamız gerektiği konusundaki iki öğüdünü paylaşmak istiyorum:


"Sende olanla yetindin mi işin yolundadır,

Sende olmayanı özlemeye başladın mı için için,

İşte o felaket: İyi düşün bunun üstüne!"


[İşler ve Günler, Hesiodos, s. 62, TİB Kültür Yayınları]


"İnsanın kendi için duyduğu aşk her şeyden değerlidir."


[Veronalı İki Soylu Delikanlı, William Shakespeare, s. 47, TİB Kültür Yayınları]


Sende olanla yetin güzel kardeşim. Tabii ki de hayatını güzelleştirmek için başkalarıyla tanışacaksın, sen de yeri gelecek Tinder'da pek çok kişiyi sağa atacaksın ve tanımadığın onlarca insana yazıp pek çok kez umursanmayacaksın. Bunları yapmadan zaten zamanını verimli kullanmayı bilemiyor olacaksın. Proust, 'Kayıp Zamanın İzinde' serisinde bunu demişti. Zamanını verimli kullanmak isteyen onu bomboş uğraşlarla önce o kadar harcamalıdır ki, zamanın kayıplığı bir boşluk hissi uyandırsın. Kendin için duyacağın aşk, başkalarına duyacağın aşktan çoğu kez daha önemli olacak. İyi düşün bunun üstüne!