Yabancılar, Tanrılar ve Canavarlar

(Richard Kearney) 


Kitaptaki bir cümleyle başlamak istiyorum...

Bu cümleyi okuduktan sonra kendinize düşünmek için fırsat vermelisiniz...

"İbrahim'e İshak'ı öldürmesini emreden ses ile bunu yasaklayan sesi nasıl ayırt edeceğiz?"


Kitabın adından anlaşılacağı gibi ; Düşüncelerimizi ve yaşadıklarımızı yeri geldiğinde "Nasıl yabancılaştırdığımızı?" "Nasıl Tanrılaştırdığımızı?" "Nasıl canavarlaştırdığımızı?" anlatıyor... Ve daha birçok yere atıfta bulunuluyor.

Peki bunlar ne demek? 



Öyle ki çoğu zaman bu düşünceler ister istemez hayatlarımıza takılırlar ama bilmemiz gereken asıl şey dışarıda değil içeridedir. Kitapta bunun en güzel hali "Seve seve nefret ettiğim düşman, kılık değiştirmiş benden başkası değildir..." sözüyle yeterince açık...

(İlk baştaki soruyu şimdi tekrar düşünün.)


Kitap; bize, kimliğimize yabancı gelen her şeyi, bir şekilde hayatımızda ötekileştirdiğimizi ve günahın boynunu başkasına bağlama veya bunu çok fazla büyütüp ilahlaştırıp Tanrılaştırdığımıza bazen de bundan çok fazla korkarak bunun yok edilmesi gereken bir canavar haline dönüştürdüğümüzü söylüyor.


Kendi içimizdeki yabancıdan korkmak hatta bazen canavarlaştırmak veya tam tersine bunu yüceltmek her zaman daha kolay gelir , tüm melankoliklerimizin ucunda bilinmesi gereken aslında bir gerçek vardır; "Tekrar ben olabilmek için ötekilerin öteki olmasına izin vermeliyiz." 


Kısaca kitap; aşırılık kıyısında kendimizi başkaları gözünden gören karşıtlıklarımızla yabancılaşır, benliğin esas güvence ile olmadan uç sınır deneyimlerimiz canavarlığımızı hatırlatır. Zamanın ve mekanın yasalarını aşarak ölümsüz bir hale bürünmesinden bahseder. 


Kitapta geçen en etkili sözlerden biri de belki de şudur; "Şiddetli korkular kaybolunca canavarlar da kaybolur." 



Son olarak ise; "Hepimizin içinde bir son hissi vardır. Hayatlarımızın bir anlatı arayışına çıkmasının sebeplerinden biri de, varoluşumuzun da bir gün son bulacağını bilmemizdir..." 


Belki de bundan ötürü; "Her türlü zorluğa rağmen sonluluğumuzun hüznünde neşenin gülümseyen yüzünü yakalamaya çalışırız ." 



Ruhunuza dokunan kitaplar bulmanız dileği ile...