Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bu yaz da sanatseverleri sanat ve edebiyatla sanal dünyada buluşturmaya devam ediyor.

 

Haziranın üçüncü haftasında internet üzerinden canlı yayınlanacak

etkinliklerde 16 Haziran Çarşamba günü yazar Kazuo Ishiguro’nun Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıktan sonra yayımlanan ilk romanı “Klara ile Güneş” konuşulacak.

 

“Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri”nin 20 Haziran Pazar

günü yapılacak toplantısında ise YKY'nin Psikanaliz Defterleri: Çocuk ve Ergen Çalışmaları kitap dizisinin altıncı kitabı “Şiddet ve Yıkıcılık”ta yer alan metinler tartışılacak.

 


16 Haziran 2021, Çarşamba


İnsandan Kalanlar:

Klara ile Güneş


Konuşmacılar:

Zeynep Bilge, Gökçen Ezber


18.00

Yapı Kredi Kültür Sanat YouTube

 

Kazuon Ishiguro’nun Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıktan sonra yayımlanan ilk romanı Klara ile Güneş, Lale Akalın'ın çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Klara ile Güneş, insana dışarıdan bakarak yaşam, ölüm ve görev gibi kavramları irdeleyen bir roman. Kendine has yalın, nazik ve duyarlı üslubuyla Ishiguro, günebakan misali güneşi arayan Klara aracılığıyla okurlarına ayna tutmaya, onlara insandan kalanları göstermeye devam ediyor.


Ishiguro, robot ve insan karşıtlığı ekseninde yarattığı anlatısal

olanakları, metinsel sessizlikleri, insan kurgusu yapay zekânın mecazdan arındırılmış dilsel yalınlığını kullanarak insanı ve insan olma halini “insan olmayan” aracılığıyla dillendiriyor. MSGSÜ Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı, çevirmen Dr. Zeynep Bilge ile MSGSÜ Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı, çevirmen Gökçen Ezber, Ishiguro’nun edebiyat yolculuğunu ve Klara’nın insanlığın yüzüne vurduklarını konuşuyor. 



20 Haziran 2021, Pazar       


Canlı söyleşi                                                      

 

Defterleri Temize Çekiyoruz

“Şiddet ve Yıkıcılık”


Konuşmacılar:

Alper Şahin, Neslihan Zabcı, Sezai Halifeoğlu, Şeyda Postacı, Talat Parman, Tijen Demirörs.


18.00

Yapı Kredi Kültür Sanat YouTube


Çocuk ve ergen psikanalizinin temel konularının ele alındığı “Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri”nin bu toplantısında, YKY'nin "Psikanaliz Defterleri: Çocuk ve Ergen Çalışmaları" kitap dizisinin altıncı kitabı “Şiddet ve Yıkıcılık”ta yer alan metinler tartışılacak. Yerli ve yabancı psikanalistlerin yazılarının yer aldığı bu sayıda şiddetin kişinin kendisine yönelttiği biçimleri olarak intihar, anoreksiya nervoza gibi olguların yanı sıra savaş travmalarının kuşaklar arası iletimi, aile içi şiddet, internette şiddet gibi güncel konular ele alınıyor. Dizinin yayın kurulu üyelerinin katılacağı söyleşide, kitapta yer alan yazılar hakkındaki okur ve izleyici görüşleri, eleştiri ve katkıları alınarak bunların sonraki yayınlar için değerlendirilmesi ve böylece defterin “temize çekilmesi” amaçlanıyor.




Hazırlayan: Rıdvan Temiz