"Yenigün", 70 cm çap tuval üzerine akrilik boya.

"Tabiatın dirilişini, yeniden doğumunu ve karanlıktan aydınlığa geçişi sembolize eden Yenigün'ün (Nevruz'un) bir ruhu olsa nasıl olurdu?" sorusunun benim için cevabı. Ateşten bedeniyle, bahara umutla doğan tabiat ana.
Güneşin koç burcuna girdiği 21-22 Mart’tan başlayarak Dünya'nın kuzey yarımküresinde yeni bir mevsim başlar. Baharın gelişi tarıma ve hayvancılığa bağlı toplumlarda ayrı bir anlam ifade etmiş ve çeşitli törenlerle kutlanmıştır.
Birçok millette benzerine rastlayabileceğimiz gibi, Türklerin olduğu her yerde de karşımıza çıkar bahar bayramı. Türk halkları tarafından birçok isimle anılır. (Sultan Nevruz, Ergene Kün, Mart Dokuzu, Gündönümü, Çılpazı, Nevbahar vb.) Kaşgarlı Mahmut'un "Divanü Lûgati't Türk" eserinde "Yengi Kün" (Yeni Gün) adıyla ilk kez bayram olarak kabul edilmiştir.
Yenigün'de uygulanan adetlerden bazıları ölüp dirilmeyi simgelemektedir. Örneğin Azerbaycan Türklerinde, Ergenekon’dan çıkışlarını sembolik olarak anlatan Yenigün'de toprak altında açılan geçitten geçmek gibi bir adet vardır. Bu gelenek yeniden doğmaya, karanlıktan aydınlığa çıkmaya, sıkıntılardan kurtulmaya, bir diğer inanca göre ağırlıkları atmaya, kapalı mekandan geniş dünyaya açılmaya işarettir. Yenigün umuttur.

Umuda en çok ihtiyacımızın olduğu bir dönemde bu çalışmamı paylaşmak benim için çok değerli. Tabiat ana nesnel-cisimsel olarak var olmasa da her şeye rağmen direnen, güçlü kalan çok kadın var. Ve onlar olduğu sürece umut da var. Yenigün'ünüz (Nevruz'unuz) kutlu olsun!

Instagram: https://instagram.com/neftisar?igshid=1u47f27yf0s7e

Twitter: https://twitter.com/neftisar?s=08