"Ben melamet hırkasın kendim giydim eğnime

Ar-u namus şişesin taşa çaldım kime ne."


Üniversite ilk yıllarımdı. Babam melamet üzerine ince bir kitap almış. Yaz tatilinde ben de okudum. Melamet kısaca kınayanın kınamasından ve övenin övgüsünden etkilenmemekti. O yıllar önemini anlamadım.


Sonraları mahalle arkadaşım Rıdvan'ı sordu. Bilemedim, "Cahilsin." dedi. İş arkadaşım İslam'ın şartlarını sordu, bilemedim. Yavaş yavaş dinin toplumda çok önemli bir yer tuttuğunu fark ettim. Bil de yapma diyebiliriz bu yaklaşıma. Ben Tanrı'dan uzak bir hümanizma içindeydim, toplum Tanrılı bir hümanizma.


14 yıl gezdim dinsizlikte

Orta yol bulamadım, gün öğlen oldu.


Babamın ölümüyle öz kültürüme, Bektaşiliğe bağlandım. Ama Sünni yorumu ve ilmihali vb. öğrendim. Halkın hissettiği gibi Tanrılı bir hümanizma yok sanırım. "Komşun açken tok yatma" gibi sözler olsa da. Sonunda alnı secdeye değenleri iktidara getirdiler. İki cephe, hümanizmada anlaşamadı. Belki de İslam Arabistan'dakiydi. "Bal tutan parmağını yalar." ve "Devletin malı deniz, yemeyen domuz." sözlerinin olduğu ülkede iktidarlardan pek bir şey beklememeli. A. Nesin "Türk halkının %60 ı aptal." demişti. Sanırım ben de bu %60 a giriyorum. İktidarlar halkı da düşünebilir sanıyorum.


14 yıl gezdim Bektaşilikte

Dost yüzün göremedim gün akşam oldu


Dinde, İslam'da hümanizm - sosyalizm arası yorumlar yapan İhsan Eliaçık'tan ileri gidemiyorum. İyimser hoş adam ama anlattıkları gerçek İslam değil, kendi çağcıl yorumları. İslam'a göre dinsiz, zındık. Doğru olan şu ki, kınamalardan çekinmeden anlatıyor. Ben melametin değerini yıllar sonra anladım. Kınanmak beni üzüyor. Bektaşi olduğumuzu kimseye söyleyemiyorduk. Bu ülke Maraş gördü, Madımak gördü, kınanmak ne ki. Gene de kınanmaktan hala çekinirim. "El alem ne der?" bağlayıcı bir söz.


Boş konuşma, büyüklerin yanında konuşma, bilgin olmadan fikrin olmasın, paranı kazanacak işin olmadan ideolojin olmasın ile yetiştirilmiştim. Sosyalist terminolojiyle, küçük burjuva - lümpen arası bir şeydim. Kendim olamamıştım.


Artık biliyorum ki melamet özgürleştirici. Ancak melamet neşesine sahip değilim. Ömrüm varsa bir 14 yılı da melamilikte geçirmek istiyorum. Diyebilirsiniz, "Delidir ne yapsa yeridir." Doğrusunu Tanrı bilir.