Merhaba arkadaşlar. Bugün size şiddetle izlemenizi tavsiye ettiğim mini bir belgesel önerisi ile geldim. Belgesel dediysem de gerçek hayattan alınan bir "cinayet belgeseli".


Netflix'in gerçek suç belgeseli formatındaki mini dizisi "The Ripper (Yorkshire Canavarı)" 16 Aralık 2020 Çarşamba günü Netflix'te başladı. 4 bölümden oluşan, her bölümü 50 dakikalık bir cinayet belgeseli bu. 


Her şey 3 çocuklu bir anne olan Wilma McCann'in İngiltere'de bir yerde cesedinin bulunması ile başlıyor. Öldüren katilin ismi ise "Peter Sutcliffe" ama katil bununla da sınırlı kalmıyor. 10'dan fazla kadını öldürüyor, tüm bu cinayetleri katil 5 yıl boyunca yapıyor!


Bu cinayetler olurken polis eli kolu bağlı oturmuyor tabii ki de. Üst düzey polisler, dedektifler, alanında uzman tüm polis ekipleri çok derin bir çalışma içinde. Ama filmi izlerken yeteri kadar çalışılmadığına, polislerin aşırı ihmali sonucu birçok kadının 5 senede kurban gittiğine tanık oluyorsunuz. Çünkü ölen kadınların çoğu, akşam gece eğlenceleri dönüşü öldürülüyor. Polislerin vardığı ve halka yanlış empoze ettikleri tanımlama ve damga ise "ölen kadınların seks işçisi olduğu".


Polis böyle bir tanımlamayı halka sunduğu için halk da ayaklanmıyor ve yardımcı olmuyor polise bir bildiği varsa bile. Ancak halkı polise karşı ayaklandıran sıçrama noktası ise 16 yaşındaki bir kızın gece, markette çalıştığı işinden eve dönerken katil tarafından öldürülmesi. Yani seks işçisi olmadığı için halk polise karşı ayaklanıyor. Ne kadar acı! 


5 yıllık derin çalışmalar sonucunda katil yakalanıyor. Katilin bir kamyonet şoförü olduğu öğreniliyor. Kadınları öldürme sebebi ise yıllar önce mezarlıkta çalışırken bir ses duymuş olması. Bu ses ona, "Tanrı bana tüm hayat kadınlarını öldür dedi." demiş.


Film böyle gerçek bir cinayeti anlatıyor. Polis ihmalleri, yanlış anlaşılmalar... Son resimdeki katil ise "Peter Sutcliffe", 2020'de koronavirüsten dolayı ölmüş. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bizim toplumumuzdaki cinayetlerle ya da polis ihmalleri ile çok benzerlikler gösteren, sırf kadın olduğundan dolayı öldürülen masum insanların cinayeti!