Pek çoğumuzun başlamak istediği ama bir türlü başlayamadığı, nedense gözünün korktuğu bir konuya dalıyorum bugün. Yunan mitolojisi!


"Yunan mitolojisine nereden başlamalı? Neden Yunan mitolojisi okumalı? Yunan mitolojisi ile çağdaş dünya klasiklerinin nasıl bir ilgisi vardır?" gibi pek çok sorunun cevabını bu içerikte vermek istiyorum.


"Öncelikle Yunan mitolojisi okumak bize nasıl bir katkı sağlayacak ki?" diye bir soru sorabilirsiniz. Fakat gerek James Joyce ya da Shakespeare'in kitaplarını okurken gerekse de bugün kullandığımız psikanaliz, biyoloji ve felsefe terminolojisini merak ederken Yunan mitolojisindeki önemli başlıkları öğrenmek çok büyük bir önem taşıyor. Yani en basit dille şöyle anlatayım: Geçmişini öğrenen insan şimdiki zamanını da daha açık görüşlü olarak değerlendirebilir bence.


Çağdaş dünya klasiklerindeki göndermeleri ve mitoloji atıflarını da daha iyi anlayabilmek için hazırladığım bu öneri listesindeki kitaplardan birkaç tanesini bile okumak size farklı bakış açıları kazandıracaktır. Bu yüzden hem kurgu hem de kurgu dışı olarak iki farklı liste hazırlamak istedim. Özellikle de Yunan mitolojisi konusunda yeterli bir bilgi edinmek açısından aşağıdaki kurgu kitapları okumak sizin için fazlasıyla isabetli olacaktır.


Önerdiğim başlangıç kitaplarından kurgu olanlar:

1- Homeros, İlyada destanı

2- Homeros, Odysseia destanı

3- Hesiodos, Theogonia & İşler ve Günler

4- Aiskhylos, Zincire Vurulmuş Prometheus

5- Aisopos (Ezop), Masallar

6- Sophokles, Kral Oidipus

7- Sophokles, Oidipus Kolonos'ta

8- Sophokles, Antigone

9- Arkaik Yunan Şiiri Antolojisi


Önerdiğim başlangıç kitaplarından kurgu dışı olanlar:

1- Yunan Mitleri, Robert Graves

2- Klasik Yunan Mitolojisi, Şefik Can

3- Mitoloji 101 & Eski Yunan - Roma Mitolojisi


Bu kitapları okurken yanınızda bulunmasını mutlaka ama mutlaka önerdiğim eser:

- Azra Erhat, Mitoloji Sözlüğü


İsterseniz önerdiğim bu kitapların içeriğini daha detaylı olarak anlattığım videoyu da izleyebilirsiniz: https://youtu.be/pjLJWRBNSAw