Modernlik, 17. yy Batı Avrupa’sında başlayan, kapitalist ve endüstri toplumunu da içine alan tarihsel bir dönemi ifade etmektedir. Modernizm ise sanat, felsefe, edebiyat gibi postmodern durumun ilk belirtilerini gösteren alanları içine alan bir akımdır. Bauman’a göre modernlik, farklılıkları bir suç olarak gören ve onları yok sayan bir müphemliktir. Tam da bu noktada düşünüre göre, postmodernlik müphemlikle yani kaos ve düzensizlikle aynı anlama gelmektedir. Postmodernite, farklılıklara karşı farklılıklarla cevap verir. Kimilerine göre mimari bir tarz olurken kimilerine göre bulanıklaşan bir gerçekliktir. Postmodernlik, bazıları için seçeneklerin bollaşması ve tüketimin sınırsızlaşması anlamını taşır.


Bauman, postmodernliği modernliğin sona erişi veya reddedilmesi olarak kullanmaz. Düşünüre göre postmodernlik, rüştüne ermiş modernlik anlamını taşır.


Bauman postmodernlik sürecini, dünyanın büyüsünün bozulması adına sonuçsuz kalan bir girişim olarak, modern mücadele sonrasında yeniden büyülü hale getirecek olan, anlamında değerlendirir. Postmodernlik, hiçbir koşulda bir ilke olarak modernliğin yerini almayı amaçlamaz. Bu noktada Bauman, küreselleşme sürecinden bahsederek ondan kaçamayacağımızı çünkü postmodern dünyanın bir gerçeği olduğundan bahsetmektedir.


Sonuç olarak, küreselleşme kimilerine göre onsuz mutlu olamayacağımız bir şey, kimilerine göre mutsuz oluşun nedeni olsa da Bauman’a göre postmodernlik, küreselleşmeden kaçamamaktadır.


Kaynakça

Bauman, Z., & Türkmen, İ. (2000). Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları. Ayrıntı Yayınları.

DUMAN, A. G. D. M. Z. (2008). ELEŞTİREL AKLIN SÖZCÜSÜ: ZYGMUNT BAUMAN.

Şan. Mustafa (2012). ZYGMUNT BAUMAN: MODERNLİK VE POSTMODERNLİK ARASINDA BİR SOSYOLOG. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3 (11), 63-90.




Yazar: Dilara Aydın