Az diyalog ve az karakterle çok iş yapılabileceğini gösteren 2019 yapımı Fransız filmi Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la jeune fille en feu) Céline Sciamma tarafından yönetilen, başrollerini Noémie Merlant ve Adèle Haenel'in paylaştığı 2019 yapımı Fransız bir dram ve dönem filmidir. Hikayesi Fransız Devrimi öncesinde geçmektedir. Özünde etkileyici bir aşk filmi olarak ele alınabilecek filmde pek az karakter bulunmaktadır. Hikaye; iki asilzade, hayatını asilzadelere muhtaç biçimde sürdüren bir sanatçı (ressam) ve birkaç tane alt sınıf hizmetçi üzerinden işlenmektedir.

Genç bir kontesin resmini yapmak üzere küçük bir adaya giden ressam Marianne, ressam olduğunu kontesten gizleyerek resmi tamamlamak zorundadır. Görüntü yönetmenliği adına çok başarılı bulduğum filmde, Marianne ve Heloise başka türlüsünün mümkün olduğunu, başka olasılıkların olduğunu nefes alan oyunculuklarıyla izleyiciye en iyi biçimde aktarmaktadır.

Film, LGBTİ+ bireylere yaklaşımın günümüzde ne ölçüde değiştiğini de gözler önüne seriyor.

Filmde birbirinden tamamen farklı dört kadının birbiriyle ilişkilendirilmesini görüyor; resim, müzik gibi sanatsal ögelerin yanında başlı başına görsel bir şölen olarak nitelendirilebilecek sahnelerle etkilenmekten kaçamıyoruz.

Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ödülü alan bağımsız filmin final sahnesi tüyleri diken diken edecek ve muhakkak aklınıza kazınacak…


Sena Türkmen