Hani bazı yapımlar vardır ya, ''Keşke hafızam silinse de tekrardan izlesem!'' İşte benim için Death Note'un tanımı budur. IMDb puanı 9.0; müzik, karakter tasarımları, senaryo ve ilerleyişi, çok güçlü ideolojiler, replikler, ince mesajlar, üstün zekalar ve onların getirdiği üstün stratejiler... Anime sevmeyen birisi olmama rağmen bir anime beni kendisine bağladı, uzunca bir süre etkisinden çıkamayacağım. (Açıkçası çıkmak da istemiyorum.) Fakat hayır, ben buraya bu yapımı övmeye veya tanıtmaya değil, onun değindiği harika bir konu hakkında fikirlerimi belirteceğim:


ADALET

Bir soru ile başlayalım: Daha önce hiç birisini suçlu olduğu için öldürmek istediniz mi? Bu sorunun cevabı muhtemelen evet olacak çünkü ülke gündemi sizi de az sonra tanıtacağım ''Light'' gibi bıktırmış olmalı ki aklınızdan bu fikirler geçmiş.


Öncelikle hemen Death Note'u ve iki baş karakterini tanıtacağım:


0- Death Note

Bu defter, başka bir diyarda yaşayan ölüm meleği Ryuk tarafından kasıtlı olarak rastgele bir insanın onu yerinden alıp kullanması ve Ryuk'un can sıkıntısını gidermesi için Dünya'ya düşürülür. Bu deftere yüzü ve tam adı bilinen bir kişinin ismi yazılınca 40 saniye içerisinde kalp krizinden hayatını kaybedecektir. İnsanlık tarihinin en güçlü ve en tehlikeli silahı nükleer bombalar değil, birkaç sayfalık bir defter artık.

 

1- Yagami Light 

Kendisi oldukça başarılı, üstün zekalı, sessiz, yakışıklı, ideolojisine bağımlı, karizmatik, adalet sisteminden ve gündemden bıkmış, henüz 17 yaşında bir genç. İdeolojisi (ve ''Kira'' olarak karşımıza çıktığında da sürdürecek bunu) ''Bu dünya çürüyor, ve burayı çürütenler ölmeyi hak ediyor!''

Light, Death Note'u kullanan kişidir. Amacı dünyayı, suçlu olan her kim varsa onlardan arındırmak ve masum, çalışkan insanların var olduğu yeni dünyanın tanrısı olmak. Daha sonra internet üzerinden kendisini ''Kira'' olarak tanıtacak kişidir. (ENTJ)


2- L

Dünya'nın en başarılı dedektifidir. Üstün zekalı, sessiz, içe dönük, sempatik bir karakter. İdeolojisi ise ''Kira da bir katildir ve cezalandırılmalı. Bir insanın ölüp ölmeyeceğine karar vermek onun haddi değil. Adaleti tek bir kişi sağlayamaz.''

Her daim gerçek ismini ve mümkün olduğunca kendisini de gizli tutar. (INTP)


Şimdi birazcık düşünelim. Türkiye gibi bir ülkede Kira'nın ortaya çıkması harika olmaz mıydı? Hayal etsenize, bütün tecavüzcüler, hırsızlar, teröristler, yalancılar, kısaca tüm kötü ve suçlular sadece isim ve yüzleri ile 40 saniye içinde teker teker öldürülecek. Devamında sadece masumların ve zeki insanların var olduğu modern bir Türkiye... Teoride sizce de gerçekten muazzam değil mi Light'ın ideolojisi?

''Kira'' adalet tanrısıdır. Ancak L, olaylardan haberi olunca şu şekilde bir yorumda bulunmuştu: 

''Kira'nın adalet sistemi çocukça.'' Çocuklar, suçluların öldürülmesini isterler çünkü günahsızlardır. Ancak yetişkinler merhameti tercih eder çünkü onlar da bir günahkardır. (Animede bu çıkarımı bir ipucu olarak kullanıyor ve Light'ın öğrenci olabileceğini tahmin edip çalışmalarına bu yönde devam ediyor. Ve tahmini doğruydu.) Ayrıca Light, suçluları öldürürken onların işledikleri suçun büyüklüğüne bakmıyor. Öldürülmeleri için suçlu olmaları yeterli. Örnekle açıklayacak olursam; 100 kişiyi öldürmüş bir seri katil ile marketten çok aç ve parasız olduğu için ekmek çalmış bir insan, Light için eş değer seviyede.


Türkiye örneğine tekrardan dönecek olursam; size daha iyi bir örnek sunamazdım. Burada aynı şekilde pozitif ayrımcılık, yanlış feminizm, (kadın > erkek düşüncesi) torpil gibi tonlarca olay da var. Pozitif ayrımcılık yüzünden masumken suçlu olabilirsiniz ve Light'ın sizi kalp krizi ile öldürmesi an meselesi. Light'ın ideolojisi teoride mükemmel olsa bile pratikte çok tehlikeli ve yanlış olabilir. L'in ideolojisini şimdi daha iyi anlıyor musunuz?


Bütün anime boyunca bu iki güçlü ideoloji savaşacak. Diziyi de çok iyi ve çok keyifli yapacak olan da bu. Taraf seçmenin aşırı derecede zor olduğunu da belirtmek istiyorum. Benim gözümde ikisi de haklı. Light, masumların yaşamasını istediği için tüm suçluları öldürme taraftarıyken, L, insan öldürmenin bir suç olduğunu ve onun da bir suçlu olduğunu düşünüyor. Ancak şu da bir gerçek ki Light, eline bir güç geçtiği için tahmin edebileceğiniz üzere yozlaşacak olan birisi. İlk bölümün sonunda geçen konuşma:


Light: ''İlk olarak büyük suçluların isimlerini yazdım. Her isimde dünyayı temizliyor gibiyim. Sonunda, kimse suç işleyemeyecek. Ve ölmesi gerekenler kalp krizi ile ölecek. Diğerlerini de hastalıklarla ve kazalarla öldüreceğim. Böylece, dünya daha iyi bir yer olmaya başlayacak. Bu dünyayı sadece iyi ve çalışkan insanlarla dolduracağım!''


Ryuk: ''Ama bunu yaptıktan sonra tek kötü sen olacaksın.''


Light: ''Neden bahsediyorsun, Ryuk? Ben her zaman A alan, aklı başında bir öğrenciyim. Hatta kimilerine göre Japonya'nın en iyisi ve en zekisiyim. Ve ben bu yeni dünyanın tanrısı olacağım!''


Ryuk: ''Tam da düşündüğüm gibi. İnsanlar... ÇOK İLGİNÇ.''


Yazımın sonunda sizleri ikilemde bırakıp yorumlarınızı okumak üzere buradan uzaklaşacağım. Şu bir gerçek ki Death Note'un adaleti aslında hepimizin düşündüğü bir konu. Biz de gerçekten tüm suçluları Kira gibi öldürmek istiyoruz ancak L bizi durduruyor. Sizce kim gerçekten haklı ve kimin tarafındasınız? Masumların mutlu ve rahat bir şekilde yaşaması için tüm suçluları yok edecek olan Light mı yoksa mevcut dünya adaletini ve tüm insanları kendisini tanrı zanneden bir şeytan tarafından yaratılabilecek kaostan korumaya çalışan L mi? Seçim sizin...