Kendimizi çok iyi bir şekilde analiz etmemiz lazım. Bunu, kendimizi tanıma yolculuğu olarak tanımlayabiliriz. Ne kadar zor görünse de, bu işe biraz olsun başlamak bizi çok farklı hissettirecek. Çünkü hayatımız boyunca kendimizle ilgilenmeden yaşıyoruz. Dün söylediğimiz gibi, bize ait hiçbir istek yok. Bu tuhaf bir durum. Neden tuhaf? Çünkü ne var ne yoksa bize zorlanmış gibi hissettiriliyor.


Bu durumun üstesinden gelebiliriz. Öncelikle bu bilgiden başlayarak, bize eklenmiş gibi hissedilen tüm istekleri çözümleyebilir ve gerçekten bunları bizim mi istediğimizi sorgulayabiliriz. Zaten birazcık ilgilendikçe ve kısa bir zaman dahi ayırdıkça, bu isteklerin gerçekten içimize sinip sinmediğini anlarız. Örneğin, bir saat almak istiyorum diyelim. Bu saati gerçekten ben mi istiyorum? Onsuz yaşayabilir miyim? Gerçekten neden bu isteğe sahibim?


Bu süreç aslında yavaş yavaş, en dıştan içe doğru kişinin kendi merkezine bir yolculuk olacak. Hiç olmazsa bir durup sormalıyız: "Gerçekten ben bunu istiyor muyum?"