"Umay ve Kara Umay"

Türk mitolojisinde kadınların ve çocukların koruyucusu Tanrıça Umay ve ezeli düşmanı Alkarısı'nın Hayat Ağacı'nda karşılaşmasını, 5 ay önce gördüğüm büyüleyici bir rüya üzerine resmettim. :)
(Umay ve Kara Umay, 80/100 tuval üzerine akrilik boya.)

Kadim Türklerin kadınları, çocukları ve yavru hayvanları koruduğuna inandığı, sonsuz saygı duyduğu bir tanrıçadır Umay Ana. Kadınlar, çocukları olması ve doğumun kolay geçmesi için Umay'a dua ederdi. Umay için söylenen şaman dualarından biri şöyledir:

"Parlak gökyüzünden süzülerek in,
Umay ana, kuş ana!
Lohusa kadına eteğini aç!
O çocuk da böyle gelsin."

Umay, güneş ve ışıkla anılır. Yerlere kadar uzanan ak saçları, uzun beyaz elbisesi ve üç çentikli tacı ile güzel bir kadın olarak betimlenir. Sembolü ok-yaydır. Ok ve yay eski Türkler'de çocukların beşikleri üstüne nakşedilir ya da çizilirdi ki Albastı bebeğe zarar vermesin.
Kara Umay, Umay'ın zıttı olan kötü bir ruhtur. Orta Asya ve Anadolu'da Albastı'ya (Alkarısı) dönüşmüştür. Lohusaların ve bebeklerin ciğerleriyle, kanlarıyla beslenir. Kara Umay ölümlü doğumlara sebep olur ve bazen ailelere musallat olur, sürekli çocuk kaybı yaşatır.

Türk kültüründe Hayat Ağacı genelikle Kayın ağacıdır. Dünya'nın merkezindedir. Kayın'ın Ülgen ve Umay tarafından yeryüzüne indirildiğine inanılır. Ağaç; kök, gövde ve dalları ile yeraltı, yer ve gökyüzünü birbirine bağlar. Bu üç alemin sembolüdür.
Bir inanışa göre ise Kutsal Kayın ağacında yapraklar halinde sallanan ceninler ocağın bacasından anne rahmine iner. Umay 1 yaşına gelene dek bebeği korur.

(Instagram: https://instagram.com/neftisar?utm_medium=copy_link

Twitter: https://twitter.com/neftisar?s=08)