Bitkiler, kendilerine dokunulduğunu anlar ve farklı dokunuşları ayırt edebilirler. Etraflarındaki son ışığın rengini unutmadıkları gibi, kendilerine zarar veren dokunuşları ve travmaları da hatırlarlar. Mesela ananemin çiçekleri; sorsak ne anlatır ?





Bir ressam ya da aile fotoğrafçısını hayal edelim. Anı yaratırken kompleks izlerini ne derecede fotoğraflara ya da resimlere aktarırlar ? Eller, her zaman aktarım sağlayabilen bir bellek kaynağı mıdır ?

Düzgün bir kompozisyon yaratmaya çalışan kameraman, idealize ettiği görüntüyü yalnızca kayda alır. Fakat planlanan kompozisyonun içeriği tamamen göründüğü gibi midir ?


Fikrin ortaya çıkışını anlatan ve aynı zamanda yönetmenliğini yapan Şirin Bahar Demirel, şöyle anlatıyor:

" Video fikri şu şekilde başladı; dedemin çok severek kullandığını söyledikleri bir küçük kahve fincanı vardı. İnanılmaz narin, zarif bir fincan. Bana çok garip geldi. Çünkü dedemin ellerinin fincana gösterdiği narinlik ve zarafetin, yine aynı ellerle şiddet göstermesi çok garibime gitti. Bir zarafeti hem yaratan hem kıymetini bilen eller nasıl yıkıcı da olabiliyor ? Bu fikir bununla ilgili bir şeyler yapmam gerektiğini hatırlattı bana ve ilk aklıma gelen şey dedemin elleriyle yaptığı şeylere odaklanmaktı. Yani resimlerine, kahve fincanlarına odaklanmaktı. Ama daha sonra onun yarattığı şiddettin muhatabı olan ananem vardı bir de. Ananemin de aslında elleriyle yarattığı şeyler vardı. Amatör bir terziydi, ancak çok profesyonel işler gerçekleştiriyordu. Dolayısıyla onun da elleriyle ürettiği şeyler var. Bunları bir araya getirmek bana hem fiziksel bir miras hem de bana başka ne kalıyor onlardan sorusunun yanıtı. Bu yaşanan travmanın bana aktarılan kısmı ne ? Dolayısıyla ellerinin hafızasına odaklanıyor, izini sürüyor. Hem dedemin tablolarında hem ananemin el işlerinde. Çıkış noktası buydu aslında." Röportajın geri kalanına linkten ulaşabilirsiniz. https://youtu.be/JqkUrDrnfI8


Fotoğraf albümlerinin içinde olmadığımız sürece hep gördüğümüz haliyle bir şeyleri tasavvur ederiz. Onların içene girmek, ilahi bir gözlemle anlamaya çalışmak her anlamda çok zor. Çekilen görüntünün arka planına inebilmek, indikçe farklı olayları, farklı izleri gözlemlemek yapılabilecek en güzel işlerden biri.