2 küresel keklik

2 keklik bir merdivende. İkisinin de hareketlerine yaşama telaşının yanında bir arayış var. Olmayanı arıyorlar belki de! Özgürlüğü… Biri merdivenlerden yukarı çıkıyor biraz da zorlanarak. Diğeri kendini yerçekimine teslim etmiş aşağı iniyor.

Keklik yürür mü? Yıl 2024, yürürmüş...

Her şeyin özgün yapısının bozulduğu, ‘kendi olmayana’ dönüştüğü bu küresel çağda uçmanın yalnız başına özgürlüğü tanımlamadığını en iyi yeryüzünü kalp gözüyle izleyenler bilir!

Yukarı çıkan keklik yuvasından yeni kopmuş, bunun tedirginliğini taşıyor. Özgürlük derdine düşmüş fakat özgürlüğün izinde başına nelere geleceğini de düşünmüyor. Yürümeye devam ediyor tanımadığı, bilmediği, kokusuna dahi aşina olmadığı yere doğru…

Aşağı inen keklikse daha önce görmüş yukarıyı ve özgürlüğün orada olmamasının verdiği bıkkınlıkla hiç de bilge olmayan bir edayla, hayal kırıklığı sarmalında salınır gibi iniyor aşağı. Hasret kaldığı, özlemini derinlerinde hissettiği her şeyi yukarıda gördüğü boşluk hissi için mi feda ettiğini düşünüyor kara kara.

Sonra iki keklik merdiven boşluğunda karşı karşıya geliyor. Hayatın arafına dönüşüyor o an merdiven boşluğu ve tam arafta göz göze geliyorlar. Birinde bilinmezin heyecanı varken ötekinde somut olanın, netleşmiş olanın durgunluğu var. Gözlerindeki fer sönmüş…

Bir süre duruyorlar öylece. Çünkü arafta ne konuşulur bilmiyorlar. Uzun uzun birbirlerine bakıyorlar. Zamanın bu dilimi bitmek bilmeyen bir hiçliğe dönüşür. O hiçliğin ortasına yukarı giden keklik aşağı inenin gözünün cenaze peçesinde bir şeyler görür. Sanki bir şeyler anlatıyordur sözsüz, sessiz.

Daha yukarı çıkmadan yukarının hissini edinmiştir yukarı meyleden keklik. Görmesine gerek kalmadan büyük bir sarsıntıyı yaşamasına sebep olmuştur diğer keklik. Başı dönmeye başlar, dengesini yitirir. Y-Hiç görmediği yukarının hissi daha midesini bulandırmıştır. Sendeler, ayakları üzerinde duramaz. Dengesini sağlamak için kanat çırpmak zorunda kalır. Arafın sarsıntısında küresel ayakların da direnişi kırılmıştır. 

Karşılıklı bir sarsıntıya dönüşür sekans. Biri gördüklerinin sarsıntısını yaşar, ötekiyse hiç görmeyip öncesinde düş kırıklığını yaşatan ihtimallerin…