2011 yılının Temmuz ayında Andres Breivik isimli bir Norveç vatandaşı yaptığı ırkçı terör saldırısıyla dünya gündemine oturdu. Başkent Oslo'nun meydanında ateşe verdiği bomba düzeneğinin ardından Utøya adasında kamp yapan gençlere silahlı saldırıda bulundu. Bu saldırlar sonucu çoğunluğunu çocukların oluşturduğu 77 kişi hayatını kaybetti.

Yönetmen koltuğunda Grenngrass'ın oturduğu 22th July filmi 2018 yılında Netflix izleyici ile buluştu. Senaryosunu da yazan Greengrass, meslektaşı Poppe'nin aynı yıl sinemalarda gösterime giren filmi gibi saldırının geçtiği zaman dilimini anlatmak yerine sonrasına odaklanmayı tercih etti. Film, Utøya'daki katliamı kısaca ele almakla yetinirken merceğini sonrasında yaşanan kişisel keder, iyileşme süreci ve ulusal şok konularına çevirdi. Brevik'in tutuklanma ve yargılanma sürecine de yer veren 22th July, Demokrasi kelimesinin Norveç'deki yerini de vurguluyor.

Gerçek bir olaydan esinlenilerek kurgulanan filmin çekimleri de yine olaylı oldu. Norveç'te başlatılan imza kampanyası sonrası sahnelerin bir çoğunun çekimi İzlanda'da gerçekleşti.
Irkçı terörünü gözler önüne seren 22th July, Netflix'te mutlaka izlenmesi gereken filmlerden.