Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Başka Sinema Ayvalık Film Festivali, salgından dolayı yalnızca 6 filmle ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle çevrimiçi gösterimlerle buruk geçti. 21-26 Eylül arasında gerçekleşen festivalin kombine bilet fiyatı 49 TL idi. Filmlerse kötüden iyiye beğeni sıralamamla şöyleydi:

1-) İtalyan Yazı (Made in Italy):

Film klasik bir yaz romantizmini merkez alıyor. Senaryosuna, çekim tekniklerine ya da oyunculuklara dair özel bir şey yakalayamadım. Filmin güzel yanı, güzelim Toscana manzaralarıydı. Televizyonda denk gelinip 2 dakika baktıktan sonra "e ben bunu defalarca kez izledim" denilen yapımlardan.

2-) Wendy:

Wendy aslında Peter Pan'la tanıdığımız Wendy. İzlemeye değer bir uyarlamaydı. Oyuncular hep küçük çocuklar olsa dahi, iyi iş çıkarmışlardı. Eğer çocuğunuzla beraber film izlemek istiyorsanız ikinizin de sıkılmadan izleyebileceği güzel bir yapım

3-) Barbarları Beklerken (Waiting for the Barbarians):

J. M. Coetzee 'nin aynı adlı romanından uyarlanan film bir imparatorluğun bir sınır karakolunda geçiyor. Başrolü Mark Rylance ile Johnny Depp ve Robert Pattinson gibi yıldız isimler paylaşsa da ortalamanın üzerinde bir oyunculuk performansı göremedim. Film pek çok kez işlenen konulara yeni bir bakış getirmeden eğildiği için yetersiz kalıyor bence. Kısmen Dino Buzzati'nin Tatar Çölü'ne de benzeyen film, kendisini olay hikayeciliğinden biraz daha durum hikayeciliğine çekse ve belki absürdizm odağına doğru kaysa çok daha güzel işler çıkabilirdi diye düşünüyorum. Yine de denk gelinirse izlemeye değer bir film.

4-) Fanny'nin Yepyeni Hayatı (Fanny Lye Deliver’d):

"17. yüzyıl İngiltere'sinde yalnız bir çiftlikte geçen film bir anlamıyla dönemin bir anlamıyla günümüzün dini, cinsel, cinsiyetsel tabularına, bakış açılarına bir isyanı, bu isyanın ortaya çıkışını anlatıyor. İlginç bir senaryoya ve iyi oyunculuklara sahip olduğunu düşündüğüm bir filmdi. İzlemeye değer bir film olarak düşünüyorum.

5-) Yangın Yeri (O Que Arde):

Film bir suçtan dolayı hüküm giyerek cezasını çeken bir karakterin memleketine döndükten sonra topluma yeniden karışmaya çalışışını yalın bir dille anlatıyor. Olaylar dramatize edilmeden, karakter yaratılmadan, kısmen kapalı bir anlatımla güzel işleniyor. Ayrıca Galiçya'da geçen film Galiçya manzaralarıyla güzel sinematografisiyle Cannes'da en iyi görüntü ödülüne layık görülmüş. Olumsuz olaraksa film sadece 85 dakikalık mütevazı süresiyle hikayeyle olan bağlarımızı güçlendirmemize yeterince olanak vermiyor diye düşünüyorum.

6-)Felicità:

Felicità benim festivaldeki gözbebeğim oldu. Kesinlikle özgün bir senaryoya ve özgün bir işleyişe sahip bir film olan Felicità'ya daha çok çocuk karakterimizin yanında refakat ediyoruz. Ebeveynleri hakkında muğlak düşünceleri olan bir çocuğun yanından, onun düşünceleriyle refakat ediyoruz. Ayrıca oyuncu seçimleri ve oyuncu performansları çok başarılı bir filmdi. İzlenmesini tavsiye edeceğim, temposu yüksek, kendine has bir film.

Festivallere ilgi duyan kişiler içinse İstanbul Film Festivali hâlâ devam etmekte. filmonline.iksv.org adresi ulaşılabilen online gösterimlerde çoğu filmin son gösterim tarihi geçse de Filmekimi Galaları için hâlâ satışlar devam etmekte.