Şu anda okumakta olduğum kitaptan söz etmek istiyorum. 900 katlı İNSAN. Alt bilinci biliyor sayılırız da üst bilinç bilgimiz dışında diyor kitap ve bu yolda bir adım, bir çalışma olmak amacında.
Yazar diyor ki, "Batı dünyası psikoloji bilimine baktığımızda insancıl/hümanist, varoluşçu ve benötesi/transpersonal psikolojisi ekollerinin maneviyat ile gittikçe artan oranda irtibatlı olduğunu görürüz. Bu akımlara bir de son yıllarda kuantum fiziği ve kaos teorisi dahil olunca, manevi yanı eksik olanlara gün doğdu ve körebe oyunu daha da şenlendi."
Yazar Ulysse benzetmesi yapıyor. İtaka diye bir adanın var olabileceği yayılınca fırsatçılar, sahte haritacılar çıkıyor. Gemini şu renk boya, şu tılsımlı taşları kullan, şu nefes tekniklerini uygula hatta gemiye gerek yok astral yolculuk ile adaya ulaş diye. İş çığırından çıkmış durumda demek istiyor.
Biz bu karmaşada kalmış insanlarız. İnternette hergün onlarca değişik yol ve teknikler, telkinler ve online toplantı haberleri okuyorum. Bu kitabın yazarını vavtvde 'hayata dokunmak' programında izledim ve kitabından söz etti. Not almıştım. Daha önce tvnet'te kahve saatiydi galiba, denk gelmiştim. Bu sefer tasavvuf psikolojisi üzerine kitabı olduğunu öğrendim. Mustafa Merter bir psikiyatrist ve tasavvuf eğitimli. Kuran'dan çok güzel ayetlerle konuşuyordu. Tasavvufa ilgim var, kitap yararlı olur umarım. Kitapta psikolojinin gelişimi ve önemli isimlerini okudum, tasavvuf, muhyiddin-i arabi bölümüne geldim. Aklımda kalan Maslow oldu. Maslow'u ihtiyaçlar hiyerarşisinden zaten biliyordum.
Maslow kendi deneyimlediği, tasavvufta seyr-i süluk denen ve hayret halini yaşadığını anlatmış. Bir tür 'birlik bilinci' ne de ulaşmış. Maslow'a göre haller kendini gerçekleştirme yoluymuş: Kendini gerçekleştiren insan yaratıcı, cesur, azimli, sabırlı, tevekküllü ve sağlıklı kararlar alan ve diğerkam biridir.
Maslow'a göre piramidin alt katmanlarındaki arayışlar tatmin edildiğinde 'güdü ötesi güdü' /metamotivasyon ortaya çıkar. Yani kişinin kendini yüce bir amaç ve ideale adaması. İnsan bu ulvi yönlerini yaşayamazsa nedenini bilmediği bir bunalıma girermiş.
Bu açıklama benim bunalımımın da açıklaması olabilir gibi geldi. Dine döndüğümden bu yana daha bir huzurluyum denebilir, büyük bunalımlar yerine daha küçük yaşam problemleriyle olağan şekilde yaşıyorum Tanrı'ya şükür. Bu kitabın da yararlı olmasını umuyorum.