A Woman Under the Influence

Yönetmen: John Cassavetes

Çıkış tarihi: 18 Kasım 1974

A Woman Under the Influence'da yönetmenin eşi Gena Rowlands ile ünlü aktör Peter Falk üç çocuğu olan orta sınıf bir Amerikan ailesi ile karşımıza çıkar. Yazının sonunda söyleyeceğimi şimdi söylemek istiyorum.Tuhaf davranışlar sergileyen ve akıl sağlığı giderek bozulan bir kadını oynayan Gena Rowlands’ın performansı tüm zamanlar içinde izlediğim en iyi performslardan biriydi.

Mabel Longhetti (Gena Rowlands) Los Angeleslı evine ve çocuklarına çok bağımlı bir ev kadınıdır, kocası Nick ise (Peter Falk) bir inşaat ekibinin şefidir.

Mabel, eşini çok sever onu mutlu etmek için elinden geleni yapmaya çalışır ama zaman zaman davranışları tuhaflaşır. Çok konuşur, anlamsızca güler, anlam veremediğimiz el, kol hareketleri yapar, maniktir. Eşinin arkadaşlarına göre Mabel delinin tekidir. Nick bunu kabul etmek istemese de sonunda ne yapacağını bilmez durumdayken Mabel’i akıl hastanesine yatırır. Kimseye zararı olmayan sadece toplum içinde uyumsuz olduğu düşünülen Mabel’e toplum içinde nasıl uyumlu olunur(!), bu öğretilmeye çalışılır. Sonrası mı? Devamını filmi izlediğinizde göreceksiniz.

Kadının toplum içinde ev hanımı ya da anne kalıpları içinde tek tipleştirilmeye çalışılması, uyumsuz görülenlerin törpülenerek uyumlu (!) hâle getirilmesini anlatan mesajları olan bu filmi ve tabi ki başta yazdığım şekilde Mabel’in performansını izlemenizi tavsiye ederim.