İnsanlar aslında sizin onları düşündüğünüzden daha geri zekalı varlıklardır. Hakaret etme isteğiniz bu yüzden sizin sabrınızı zorlayarak dudaklarından dökülmek gerekliliği arz eder sizlerden.

Mesela sizin tahayyül ettiğiniz zeka seviyesinden daha aşağıda bir örnekleme sergileyen herhangi bir kişiye "Geri zekalı!" demeniz, karşı tarafa ithaf edilen bir saldırı değildir.

Bu tamamen sizin kendi tahayyülünüzün boşa çıkmış olmasına karşı, kendinize beklentiyi düşürmek uğruna bir serzenişinizdir.

Bir seviyeden bir başka seviyeye düşme gördüğünüzde, bir daha aynı yanılgıya düşmemek uğruna, daha aşağı bir seviyeye çekilen tahayyül eserini, hakaret ettikten sonra büyük bir mutluluk içerisinde ve akabinde gelen rahatlamayla izleriz.


İnsanlar çoğunlukla sosyal davranışlarını sadece etkileşimle sürdürdüklerini düşünürler. Ama etkileşimler öncesinde tahayyüller vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Dış etkenler sadece dış etkenler değildirler. Bizim iç dünyamızda hayal mercii ile başlamadan asla dışarıda bağımsız olarak bulunmazlar.

Yani her olay aslında iç dünyamızda başlamıştır daha meydana gelmeden.

Beklentiler bu yüzden bizim ilk şaşkınlık anımıza hizmet eder çoğunlukla. Beklenti olmadan insan fazla uzağa gidemez. İlk adımı atma beklentisi ve bunun yeterince iyi bir adım olmaması bizi daha ileriye götürür.

Beklentiler boşa çıkmak için var olan bir ilk adımdırlar her zaman.

Eğer düzgün adım atılmış olsaydı ilk seferinde, beklenti karşılanmış ve ikinci adım atmanın riski asla alınamaz olurdu.

Bundan dolayı insanlık asla başaramamanın bir umutsuzluk olmadığına inanır.

Beklenti mantıksal olarak tamamen saçma olsa bile, bunun konuyla hiçbir alakası yoktur çünkü her yeni adımda beklenti hala yarı yarıya başarılı olabilme imkanına sahip olmanızda yardımcı olur size.

İnsanlar rasyonel adımları hep irrasyonel bir umutla atarlar. Bu kadar uzağa götüren insanlığı, bu kadar büyük geri zekalılıklardır.

Akıllı insanlar adım atmaktan ziyade hep oturur ve adımların rasyonalitesini kurarlar.

Adım atacak olan bir geri zekalı çıkana kadar ne kadar mükemmel bir adım atma kuramı oluşmuş olursa olsun asla bir akıllı bu adımı atmayacaktır.