Şair Didem Madak'tan bir şiir alıntılamak istiyorum.


"Allah'la samimi oldum geçen üç yıl boyunca

Havı dökülmüş yerlerine yüzümün

Büyük bir aşk yamadım

Hayır

Yüzüme nur inmedi, yüzüm nura indi bayım

Gözyaşlarım bitse tesbih taneleri vardı

Tesbih tanelerim bitse gözyaşlarım..

Saydım insanın 99 tane yalnızlığı vardı

Aşk diyorsunuz ya

Ben istemem, Allahını bilirim bayım

...

Sizin hiç bilmediğiniz, bilemeyeceğiniz

İlahiler öğrendim

Siz zehir nedir bilmezsiniz

Zehir aşkı bilir oysa bayım

Ben işte miraç gecelerinde

Bir peygamberin kanatlarında teselli aradım

Birlikte yere inebileceğim bir dost aradım


Didem Madak 70 doğumlu, 41 yaşında kanserden ölmüş ünlü bir kadın şairimiz. Sol ve sosyalist denilen, entel diye dalga geçilenlerden yani. Dine yakın, halka yakın olmak istemiş. Dinin de Allahını öğrenmiş ve gene çoğunluk halktan ayrı düşmüş. Tıpkı onun gibiyim. Onun bu satırları ben gibi.


Sufi aşk: İnsana, doğaya, evrene, Tanrıya duyulan sevgi. Karşılıksız bu aşk acı verir. Bilirim, ben de bilirim yalnızlığın 99 ismini.


Enteller soldandır genelde. Sol topluma yayılamadığı için de gittikçe halktan koparlar. Sol söylem genelde Tanrı inancı olmayan ve dini yoketmek isteyen söylem olarak bilinir. Oysa ben Y.Nuri Öztürk, İhsan Eliaçık aydınlanması istiyorum dinde.


Diyelim halkla iç içe olmak için dine yakınlaştın, Tanrı inancın da var, gene de aynı inançları paylaşamıyorsun. Örn. Komşu teyze ötekileştiriyor sizi: "Adın kuran'da geçmiyor, kafirsin sen" diyor.


Sanki acılar yetmiyormuş gibi karşı cenahtan bir kitap aldım: " enteller aleykümselam der mi?" Kışkırtıcı bir başlık. Yazılara biraz göz gezdireceğim. Nasıl bakıyorlar, nasıl görüyorlar tanımak ve anlamak istiyorum. Bu arada "aleykümselam " diyorum.


Tanrı aydınlık yollara çıkarsın ülkemizi

Sağlıkla sevgiyle kalın