Bugün size çok güzel olan bir şehrin yanında, henüz gidip görmediğim ama görmem gereken yer listeme eklediğim bir yeri anlatacağım.
Aynalı Mağara, bir diğer adı ile Güzelce Kız.
Bu tarihi yerimiz Amasya ili Ziyaret Beldesi yolu üzerinde bulunan bir kaya mezarıdır. Şimdi yerini de belirttiğim göre gelin hep beraber tarihçesine bakalım.
M.Ö. 2. yüzyılda Helenistik Çağ'da Amasya’da yaşamış Mitra rahibi TES’in anıtsal mezarıdır. Mağara alınlığında “Büyük Rahip Tes” yazmaktadır. Mezar odası dikdörtgen biçiminde olup, girişin sağ tarafında mezar nişi ve çukuru (teknesi) bulunmaktadır. Dikdörtgen şeklindeki mezar odasının yüzeyi ayrıca 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından keşişhane olarak kullanıldığı ve bu kullanımda yapıldığı tahmin edilen renkli duvar resimleri bulunmaktadır. Mağara içerisinde biri dikdörtgen, diğer ise kare biçiminde olan iki adet oda bulunmaktadır.
Aynalı Mağara oldukça büyük boyutlarda blok bir kaya parçasının oyulması sonucunda oluşturulmuştur. Mağaranın yüksekliği, 10-15 metre kadardır. Aynalı Mağara‘nın dış cephesinden bakıldığında, oldukça usta bir taş işçiliği göze çarpmaktadır. Tamamı parlatılan mağaranın adı, Güneş ışınları vurduğu zaman mağaranın cephesinin ayna gibi parlamasından gelmektedir. Mağaranın mezar odası olarak değil, yerleşim ve ibadet yeri olarak hazırlandığı düşünülmektedir.
Mağara'da Bizanslılar tarafından yapıldığı tahmin edilen renkli duvar resimleri bulunmaktadır. Tonoz kısmında altı tanesi solda, altı tanesi ise sağda olmak üzere on iki havari tasviri bulunmaktadır. Kuzey ve güney tarafından yer alan duvarlarda ise birtakım kadın ve erkek figürleri vardır. Mağaranın Doğu duvarında Hz. İsa, Hz. Meryem ve Lohannes’in bulunduğu Deizziz kompozisyonu bulunmaktadır. Bir rivayete göre Hz. İsa’nın on iki havarisinden birinin Hristiyanlığı bu mağarada yaydığına inanılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, Aynalı Mağara’nın Hristiyanlar açısından ayrı bir önemi bulunmaktadır.
İşte Mağara'nın tarihçesi ve içi böyle, pandemi bittiğinde kesinlikle görmek isterim, eminim ki siz de görmek isteyeceksiniz. :)

(Resim Kaynağım: Google Resimler)
(Yazıda Kaynağım: azbibak.com)