Bir düşüşün mü anatomisi, yoksa bir ilişkinin mi?
***
Ünlü bir yazar olan Sandra, eşi Samuel ve görme engelli küçük oğlu Daniel ile birlikte Fransa'da bir dağ evinde kendilerince bir hayat sürmeye çalışırken bir gün Samuel'in ölümüyle sarsılırlar. Peki Samuel'in ölümü bir kaza mı, intihar mı, yoksa cinayet mi?
***
Filmin başında "Eğer bu bir cinayet ise katil kim?" soruları eşliğinde Sandra'yı günah keçisi seçmek kolay gibi ancak film ilerledikçe bunu söylemek o kadar kolay değil elbet. Soruşturma derinleştikçe, verilen ifadeler ve flashback'ler aracılığıyla Sandra ve Samuel'in evliliği ve bu ilişkinin dinamiği hakkında daha fazla bilgi alıyoruz. Daniel'in görme yetisini kaybettiği trajik olay ve akabinde gelişen/ bozulan bağlar ve ailedeki çatışmalara bakınca bu ölümün nedeni hakkında kesin cümleler kurmak zorlaşıyor. Kim daha haklı? Kim daha bencil? Kaza mı? İntihar mı? Cinayet mi? Bu süreçte karakterlerin yaşadıkları etik ikilemlere de şahit oluyoruz. Yalan ne kadar yalan, gerçek ne kadar gerçek? Bunun bir önemi var mı bilinmez. Peki Sandra yazarlığı bırakıp sadece evine, eşine ve çocuğuna odaklanan bir kadın olsaydı yine aynı mahkeme salonunda aynı suçlamayla oturur muydu? Bunun cevabını net bir şekilde verebilmek zor görünüyor.
***
Anatomy of a Fall, bu yıl kazandığı birçok ödülün yanında, 2024 Oscar ödüllerinde de "En İyi Film" kategorisi dahil, 5 dalda aday olmuştur. Filmle ilgili küçük bir uyarı vermek gerekirse, koşuşturmalı bir polisiye suç filmi olmadığı, aksine ağır tempoda insanı yavaştan ele geçiren film olduğunu belirtmek gerek.
***
İyi seyirler.
N.T. 🌼