Çikolatayı seviyorum. Bunun anlamını sorgulamalı mıyım?


Yaşam bir birey için ona verdiğimiz anlam ya da anlamsızlığı taşıyor. Anlam arayışı dünyadaki en anlaşılır şey ama yaşamanın önüne geçmemeli.


Çikolatayı neden seviyorum diye bir anlam arayınca öğreniyoruz ki biyokimyasal olarak serotonin salgılattırıyormuş. Olsun, keyfim bu bilgiyle kaçmasın diyorum. Ayrıca kokusu var, tadı var diyorum. Pembe bir tişört aldım. Anlamı ne deyince genç görünmek için ya da genç olduğumu sanıyorsam bu anlamlar moral bozar. Oysa gerçek: pembeyi seviyorum.


Kant'ın yaşamın anlamı kitap siparişim gelmişti. Bu gece fırsatım oldu, biraz karıştırdım.Bana yazı konusu çıktı. Kitap aforizmalardan oluşuyor. Aforizmaları sevmem. Giriş, gelişme, sonuç içeren basit yazıları severim. Başlarken ilk sayfada şu soru var :


" İnsanlar ahlaklı ve bilge kılınmadan nasıl mutlu edilebilir?"


Kant ahlakçıdır ve insanın bilge olmak için yaratıldığını savunur. Bilgisizlik ve bilgelik ayrı şeyler. Bilgi, yaşayarak-tecrübeyle ve/veya okuyarak kazanılır. Herkes kendince yaşam bilgesidir desek de bilgelik başka bir şey. Sanırım bilgi süt desek süt içmek gibi. Bazımıza gaz yapar, bazımızın tüm hücrelerini besler. Bende bazen gaz yapıyor. Uzaya 55milyondolar verip turist yolladık bilgisi gibi. Polyannamsı , işte Türkiye uzay çağı başlıyor diyorum.


Kant diyor ki " felsefe eksik bir çabadır" Öyledir sanırım. Aslolan sütü içebilmekte ve bilge neşesine ulaşmakta. Dedim ya bana gaz yapıyor. Süt bu, kimini bilge eder kimini deli.


Can Yücel umursamazlığıyla şöyle diyorum sonuçta :


Fazla kurcalamayın hayatı

Sağlığınız yerindeyse

Vicdanınız temizse

Yüreğiniz de güzelse

Yaşayın gitsin işte

Gerisi laf ola beri gele

Hayat bu kadar basit bir hadise


Can Yücel genelde küfürlü şiirler yazar, nasılsa bu şiiri de yazmış, iyiki de yazmış.


Tanrı yar ve yardımcımız olsun

Sağlıkla sevgiyle kalın