Marc Augé

2 Eylül 1935, Politiers doğumlu Fransız antropolog. Non-place teriminin mucidi antropolog; 1985 - 1995 yılları arasında başkanlık yaptığı EHESS'te (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales)* araştırma direktörü olarak görev aldı. Gündelik yaşam, gündelik yaşamın yer aldığı deneyimler hakkında çok sayıda inceleme ve denemeler kaleme aldı.


Non-place nedir?

İlişkiler, tarih, kimlik gibi kaygıların silindiği mekanlara bu adı verdi Augé. Örnek olarak süpermarketler, havaalanları, otoyol, otel odaları verilebilir.



Eserleri ülkemizde Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmakta. Türkçe'de bulunan eserleri şunlardır:


Unutma Biçimleri (Çeviren: Mehmet Sert)

Augé, unutmak hakkında yazdığı denemeleri bu kitapta toplamış. Kitap unutmamaya çalışıp durduğumuz bu çağımızda özellikle okunmalı. Neden unutmak var? sorusu üzerine çok güzel bir deneme-inceleme kitabı. "Sonuç olarak unutma, daima şimdiki zamanda çekimlenir. Hatta diyebiliriz ki, unutma söz konusu olduğunda bütün zamanlar şimdiki zamanın zamanlarıdır, çünkü geçmiş onun içinde kaybolur ya da kendisini onda yeniden bulur ve gelecek ancak bir taslak olarak onda ortaya çıkar." 


Evsiz Bir Adamın Güncesi (Çeviren: Zeynep Büşra Bölükbaşı)

Anlatı, edebiyat alanında verdiği eserlerden biri. Kendisi bu kitabı için etnik kurmaca diyor. "Her zaman kaçmayı düşledim. Bu düş, gecelerimin sürekli tekrar eden bir sahnesi oldu. Senaryo hiçbir zaman tam olarak aynı olmasa da her defasında kendimi mucizevi bir şekilde varlığımın farkına varmamış, düşmanlarca çevrelenmiş bir halde buluyordum. Bu rüyalar, iki farklı sonla kendini tekrar edip duruyordu: Ya ben kendimi gizleme gayretiyle seyirterek oradan ayrılıyordum ya da paçalarım tutuşarak tam bir panik halinde, son hızla kaçıyordum. Aynı rüyada birinden ötekine geçtiğim de oluyordu. Öyle ki, tam sessizce kaçacakken biri beni fark edip eliyle işaret ediyor, ben de çılgın kalabalığa karışıp gözden kayboluyordum."


Biri Sizi Bulmaya Çalışıyor (Çeviren: Adem Beyaz)

Marc Augé, yazdığı bu romanda unutma, kimlikler ve hatırlama üzerine bir eser veriyor bizlere. Julien adında eski Amerikan filmleri tutkunu emekli edebiyat öğretmeniyle Claire adında genç bir psikolog arasında geçer roman.


Gündüz ve Gece Düşleri (Çeviren: Zeynep Büşra Bölükbaşı)

Hayat-ölüm, düş-gerçek, unutuş-hatırlama hakkında yazılmış kısa öykülerini topladığı bu kitap, edebiyatın 'insan bilincine ışık tutan kitaplar'ından biri oldu.


Yaşsız Zaman – Kendi Etnolojini Yapmak (Çeviren: Öncel Naldemirci)

Yaşlanmak, yaşamak ve kendini tanımak hakkında bir felsefe-antropoloji kitabı. “Kısacası, en derinde bana ait olan, zaman içerisinde beni ölüme, kendi ölümüme yaklaştıran ilerleyişimin derecesi kayıt altına alınmış, çerçevelenmiş; düzenlemelere, özel izinlere, istisnalara tabi tutulmuştur. Eğer yaşımsam ve sadece yaşımdan ibaretsem, özümde, herkesin tanıdığı kurallar tarafından sıkıca belirlenmiş, sosyal ve kültürel bir varlığımdır. Fakat bu kurallar yığını beni gerçekten ilgilendirir mi? Ben gerçekten yirmi bir yaşıma geldiğimde reşit oldum mu? Bu dönüşüm şimdilerde benimkinden üç yıl önce mi gerçekleşiyor? Emekli olunca başka biri mi oldum? Altmış beş, yetmiş ya da seksen yaşımdan sonra söyleyecek bir şeyim kalmadı mı? Bu bir özgürlük meselesidir ve uzayan yaşam süresi daha çok kişiyi çemberin dışına atabilir.”



*EHESS: École des hautes études en sciences Sociales; tarih, sosyoloji, iktisat, antropoloji, demografi, coğrafya, arkeoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat ve sanat bölümlerinde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren okuldur. 


Kaynak: Vikipedi




Yazar: Abdullah Furkan Doğan