Arno Gruen


26 Mayıs 1923'te Berlin'de doğdu. 1936 yılında ABD'ye göç edip aynı ülkede 1961 yılında Teodor Reik öğrencisi olarak psika­nalist unvanını almaya hak kazandı. Çeşitli üniversite ve kliniklerde görev alan Gruen, en son New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı. 1958'den itibaren özel muayenehanesinde

psikoterapi alanındaki çalışmalarına devam eden Gruen'ün alanıyla il­gili birçok dergi ve gazetede sayısız yazısı yayımlandı. 2001'de İçimiz­deki Yabancı (Çitlembik Yayınları, 2005) adlı kitabı Geschwister-Scholl Ödülü'ne layık görüldü.




''Arno Gruen, Nietzsche ’nin saygı duyacağı ilk psikanalist.'' Henry Miller


Eserleri:


1) Kendine İhanet kadın ve erkekte özerklik korkusu Türkçesi: Ülkü Hastürk Yayınevi: Çitlembik Yayınları


Özerklik kavramı son yıllarda büyük anlam kazandı. Ancak, kendi gücümüzün ve üstünlüğümüzün bir göstergesi olarak algıladığımız özerklik, psikoanaliz

uzmanı Arno Gruen'e göre, modern ve verime dayalı toplumumuzun bir ürünü

olmanın yanı sıra, kötü sonuçları olan bir yanılgıdır. Gruen'ün bu kitapta başarıyla

ortaya koyduğu gerçek özerklik, insanın duygu ve gereksinimleriyle tam anlamıyla

uyum içinde olmasıdır. Oysa toplumumuzda hüküm süren başarıya dayalı zihniyet,

birçok insana kendiliğe açılan kapıları kapatıyor: Eğitim baskısının şart koştuğu

uyum, gerçek canlılığı, yaratıcılığı ve sevme yeteneğini köreltiyor. Özerklik

eksikliğinin nasıl kadının ezilmesine ve erkeğin ruhsal anlamda körelmesine yol

açtığını anlatan bu kitap, patoloji örneklerinin yanı sıra, normal olarak kabul

edilenin anormalliğini de ayrıntılı bir şekilde işliyor; günümüz toplumunda insan

olma olgusunu araştırıyor.


2) Demokrasi Mücadelesi Radikalizm Şiddet ve Terör Türkçesi İlknur İgan Yayınevi: Çitlembik Yayınları


Cinayet işlemek her zaman ötekini insan olarak görmemek ve bu yüzden de öldürülebileceğini düşünmek anlamına gelir. Öteki daha değersizdir, o hâlde öldürebilirsiniz. Bu kitapta toplumsal şiddetin kaynaklarının bireyler üzerinden incelendiğini okuyacaksınız.


3) Empatinin Yitimi Kayıtsızlık Politikası Üzerine Türkçesi İlknur İgan Yayınevi Çitlembik Yayınları


Uygarlığımızın hastalığı bu şekilde aktarılır: İnsan kendisinin kurban konumunda olduğunu görmek zorunda kalmamak için kendisine kurbanlar arar. Amo Gruen'e göre, insanlar kendi acılarını yaşayamadıklarında, bu acıyı başkalarında yaşama ihtiyacı duyarlar. Bunu yapabilmek için başkalarını aşağılar, onlara zarar verir ve bu zayıflıklarını inkâr ederler. İnkâr da kurban durumunda olanı suçlu, suçlu olanı ise kurban durumuna getiren kısırdöngünün başlangıcıdır.


4) Normalliğin Deliliği Hastalık Olarak Gercekcilik: İnsandaki Yıkıcılık Üzerine Bir Kuram Türkçesi İlknur İgan Yayınevi Çitlembik Yayınları


Normalliğin Deliliği'nde Gruen, çoğu zaman farkında olmadığımız, dostça davranışlar veya düzen sağlayan mantığın arkasındaki yıkıcılığın köklerini açıkça ortaya koyuyor. Yalın diliyle Gruen, gerçek dünyada insani değerlerin kaybolmasına katlanamayanlar "deli" sayılırken, insani köklerinden kopmuş insanların "normal" kabul edilerek onaylanışını resmediyor.


5) İçimizdeki Yabancı Türkçesi İlknur İgan Yayınevi Çitlembik Yayınları


Yabancılara duyulan nefretin, daima, insanın kendisine karşı duyduğu nefretle bir ilişkisi vardır. Eğer insanların, başka insanlara neden acı çektirip, onları neden aşağıladıklarını anlamak istiyorsak, önce kendi içimizde yer alan, tiksindiğimiz şeylerle uğraşmalıyız. İçimizdeki bu parçayı, bize onu hatırlatan yabancıyı yok ederek susturmak isteriz. Ama, eğer insanın kendisine özgü olan ve birey oluşunu belirleyen her şey yabancı kılınırsa, geriye, insan gelişimini sağlayacak ne kalır?


6) İhanete Uğrayan Sevgi Sahte Tanrılar Türkçesi İlknur İgan Yayınevi Çitlembik Yayınları


Sevgisizliğe karşı koymadığımız sürece kendi kimliğimize ulaşamayız. Arno Gruen birey oluşumuzu kabul etmek ve buna değer vermek için geçmemiz gereken kapıları aralayarak, gerçek sevgiyle karşılaşınca korkmadan kucak açabilmemiz ve tanrıyı kendi içimizde aramamız için yüzümüze kocaman bir ayna tutuyor. Terör ve savaş, nefret ve tehdit yüklü dünyamızı barışa taşıyabilmek, özgürlük ve adaleti öncelikle kendi içimizde geçerli kılmakla mümkün olabilir.



Yazan: Abdullah Furkan Doğan