"Arzu, sahip değilken varım. Sahipken yokum." hissidir. Bir kadın aşk için arzularından vazgeçer, bir erkek ise arzulamak için aşık olur.

Söylediğim şeyler kompakt bir ifade olsa bile çoğunluk böyledir ama ben size kadın erkek ilişkilerinden bahsetmek için bunları yazmıyorum. Benim bahsettiğim “Kibir, Arzular ve Gözyaşı” başlığı altında yorumlamak istediğin şey bir tablo, Alexandre Cabanel - Düşmüş Melek tablosu. 


İyi ile empati yapmak basittir, peki kötü? “Tanrı'yı gerçekten tanısaydın sen de ihanet ederdin.” Cümlesini kuran şeytan ile empati yapmak mümkün mü? 


Hepimiz kibirlerimiz uğruna ihanet edebiliriz; arzularımız, çıkarlarımız uğruna sevdiklerimize sırt çevirebiliriz, bastırılmış bilinçaltımız buna oldukça müsait. 


Tabloya baktığımız ilk anda bir damla gözyaşı kol ile kapatılmış, kibir uğruna öfkelenmiş bir yüz ifadesi ile duygu alışverişi içerisine giriyoruz. Hem de şeytanla... Birkaç saniye baktıktan sonra onu anladığımızı düşünmeye başlarız, hangi duyguları yaşadığını hissederiz. Yalnızlıktan ölüyorken bu tabloya bakmak bir an olsun insanın içini rahatlatır.


Biraz daha içerisine girdiğimiz zaman Lucifer'ı alışılmışın dışında oldukça bakımlı ve alımlı bir şekilde görürüz, bunun sebebi ise “ışık saçan” anlamına gelen Lucifer kelimesine bir değinme yapılmıştır.


Bu resimde gördüğümüz Lucifer, kibrinden dolayı insana boyun eğmeyi reddetmiş; hırsının kurbanı olmuş ve cennetten sürüldüğü ilk andır.

Michelangelo’nun Musa heykeli ne kadar erdemli bir öfkeyi, hiddeti ve iradeyi temsil ediyorsa Alexandre Cabanel’in şeytanı da o kadar sonsuz öfke, kin ve günahkarlığı temsil eder.


Gözlerindeki yaşlar ve kırmızılıklar bize hem duygusal bir acıyı hem de cehennem ateşinin vereceği fiziksel acıyı hissettiriyor ve o yaşlar bir üzüntü değil,

aksine, nefret, intikam, kibir, hırs, şehvettir.


Arkada görülen küçük figürlü melekler, arkasından kahrolana kadar ağlar çünkü Lucifer en büyük melektir, en kudretli ve en güçlü bu yüzden insana boyun eğmez. Sağ altta olan sarmaşıklar ise onun cezasının sonsuza dek süreceğini temsil eder. 


Şunu asla unutmamamız gerek: Onun cehennemi bizim dünyamız.


Odamda boydan  boya kocaman Düşmüş Melek tablosu bende bu hisleri sürekli uyandırır ve karanlık tarafımız pek de masumane değildir.


Pekala bastırılmış, dizginlemeye çalıştığımız duyguları uyandırırsak?