Astroloji nedir?

Horoskop nedir?

Horoskop elemanları nelerdir? neden önemlidir?

Astrolojiyi hayatımızın hangi alanlarında kullanabiliriz?

 

Astroloji nedir önce bununla başlayalım beklentimiz neler olmalıdır bu ilimden. Astroloji gökyüzündeki değişimlerin, geçişlerin tabiatın üzerinde ve insan doğası üzerindeki etkilerini bağlantılarını eş zamanlılıklarını araştıran gözlemleyen bir alandır. Astroloji iyi anladığımız zaman sistemi de anlarız, hayatı doğayı kozmosu anlarız. Sadece Spiritüel bir alandan ziyade içinde matematiğin, coğrafyanın, tarihin psikolojinin bulunduğu bir alandır. Elbette ezoterik ve okült bilgiyi içinde barındırır. Yaşadığımız coğrafya da özellikle fal adı altında bahsedilmesi, içime öyle doğdu öyle hissettim gibi bir durumla uzaktan yakından alakası yoktur. Sembollerin dilini bilmek bunları doğru yorumlamak ve aktarmak bu işin önemli noktalarındandır. Yeni bir dil öğrenmek gibi tabiatın, içerisinde yaşadığımız dünyanın bizi taşıyan bedenin ve deneyimlediğimiz ruhun dili. Çok özel değil mi. Ulaşmaya, genişlemeye ve anlamlandırmaya çalıştığı alan. İnsanoğlu çok eski zamanlardan beri dünyaya ve onun döngülerine dair tüm bilgisini neredeyse gökyüzünü gözlemleyerek elde etmiş. Yukarıya hep merakla bakmış ve oradaki hareketin ya da hareketsizliğin etkilerini kendisi ve dünyası üzerinde kurmaya çalışmıştır. Yaşam planlarını yapmak için gökyüzünü takip etmek önemliydi. Dolunaylar tutulmalar ekinokslar yani gün dönümleri ve diğer gezegen hareketleri selleri kuraklıkları göçleri ya da tarımsal faaliyetlerini ayarlamada önemli olmuştur. Astrolojini tarihi net olarak bilinmiyor fakat yazılı tarih kadar eski bir geçmişi vardır. Mezopotamya da ortaya çıkmış ilk doğum haritaları persler döneminde rahipler tarafından hazırlanırmış. Gerçek anlamda astroloji MÖ 2000 yıllarında Babil dönemi boyunca kullanılmış.

 

Peki astrolojiyi hayatımızın hangi alanlarında kullanabiliriz?

Astroloji bütüncül olarak çalışır der Barış ilhan hocamız fen bilgisi doğayı kontrol etme arayışındayken astroloji onunla uyumu arar.

Bir kişiye sağlayabileceği en önemli yarar kendimizi tanımamıza, yaşadıklarımızı hayattaki yolumuzu

anlamamıza potansiyelimizi yaşamamıza kendi tabiatımıza uygun hayatımızı yapılandırmamıza bir noktada kaderi kabullenmeye rehberlik eder. Ben kimim? neden buradayım? bazı şeyleri neden tekrar tekrar yaşıyorum bazı şeyler neden elimin ulaşamayacağı uzaklıkta? ne istiyorum ve neyi tamamlamaya geldim? aileme topluma dünyaya bu sisteme nasıl katkı sağlayabilirim? ya da neden sağlayamıyorum gibi çok çok önemli sorularımıza cevaplar bulabileceğimiz bir ilim astroloji. Yeteneklerim, potansiyellerim, korkularım, eğilimlerim, çocukluktan kalma şartlanmalarım ve tüm bunlarla nasıl baş edebilirime cevapları yine astroloji ile öğrenebiliriz.

Ben her bireyin en az bir kere fakat kendi doğum haritasını bir kek tarifini bilir gibi, en sevdiği kitabı okur gibi, en sevdiği şehirde gezer gibi bilmesini keşfetmesini ve öğrenmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Bu yolculuğa çıkış noktam kendimi öğrenmekti. Oldukça karanlık oldukça renkli oldukça ilginç oldukça inişli çıkışlı bir Elif vardı neresinden tutmam gerektiğini neresinden yaklaşmam gerektiğini bilmiyordum. Korkuyordum da. Fiziksel ve ruhsal yaşadığım birçok şey beni buraya itti. Bir sağlıkçı olmasaydım psikoloji alanında ilerlemiş olurdum çünkü kendimi iyileştirmek dönüştürmek geliştirmek önceliklerim arasındaydı ve öyle de. O yüzden kendimize yabancı olursak kimseye yakın olamayız. O işte kendini olman gerektiği gösteremezsin o sevgiliye kalbini açamaz o arkadaşa cömert olamazsın. Ailene dünyaya vatanına sokaktaki hayvana yabancısındır. Yolda bir ağacın yanından öylesine geçer, güzel bir kuşun sesini duymazsın. Belki fazla kurbansın belki fazla tembel. Eğer kendine yakın olursan kendi kapılarını tek tek açar olumlu olumsuz her yanını görürsen neyi yapıp yapamayacağını ne kadar verip veremeyeceğini anlarsan o zaman ne istemediğin okulda okursun ne istemediğin işi yaparsın ne de ben bu konuda hep başarısızım dersin. Bir sorun mu yaşadın bir yol ayrımında mısın karar mı veremiyorsun başkalarının yönlendirmelerine ihtiyacın olmaz. Seni komşun ya da iş arkadaşın senin kadar tanımıyor. Senin ihtiyaçlarını en iyi sen biliyorsun. Elbette insan birlikte paylaşırken insan fakat hayatın ile ilgili karar mekanizması sensin olmayacak kişilerden olmayacak nasihatler almazsın. O insanın enerjisine senin enerjine ve harcanan vakte yazık etmezsin. Kendinle barışma yolculuğu, kendini keşfetme yolculuğu, kendine bir ayna tutma yolculuğu tüm çıplaklığı ile.

İnsan bu dünya deneyimini başlattığında beri kozmosu, dünyayı ve kendi türdeşi insanı anlamak için farklı farklı alanlar bulmuş. Sanatı edebiyatı müziği bilimi psikolojisi dinleri mitleri astrolojide yukarı çıkan bu basamaklardan sadece birisi. Fakat psikoloji tıp astroloji bu basamaklardan ayrı olarak kolektif ile bireyi inceliyor. Bireye bir kullanma kılavuzu vaadiyor.

Bu kullanma kılavuzun da neler var zamanla konuşacağız :)