Kasvetli bir gece, muazzam şekilde aydınlığını göremiyorum zamanın. Karanlık çoktan çökmüş, Ay ise çok uzak. Yarım kalan şarabımı içerken sorguluyorum aşktan yana şansımı, hayatımdan yana özgürlüğümü. Hiç oluyor mu size; her şeyi başarabilecekken hiçbir şey yapamama çaresizliği, belki de yalnızlığı. Bana çok oluyor sanırım, insan olmamın diyeti bu. Çok özgürüm bu gece, hiçbir şey yapamayacak kadar da yalnız.


Şiirlerimi yazıp sigaramı tüttürürken başta es geçtiğim aşk geliyor karşıma. Sigarayla gelmesi tesadüf değil, kalabalık küllükler aşk hayatımın özeti galiba. Odaklanıp birine yazamıyorum şiirlerimi ya da bir fotoğraf yok masamda. Hepsini birbirine karıştırıyorum bazen, sokakta yürürken hangisi kıyafetime uyum sağlardı, diye düşünüyorum. Biliyorum, acımasız bir insan ya da duygusuz biri olarak düşünüyorsunuz beni ama ben hepsini sevdim. Sadakatimden bir gün bile vazgeçmedim ya da sevgimi unutmadım, ben hep sevdim. Hepsinin tek ortak noktası beni terk etmeleri olsa bile sevdim. Galiba salağım Tanrı'm, beni cennetine almalısın, yakmakla uğraşma. Anlamam ben cezalardan, anlamam ben acıdan. Zamanını boşa harcama, kitap oku sen, insanları anlamaya çalış biraz. İnsanların buna ihtiyacı var.


Tanrı demişken; nerede ki tanrım? Ya da bir tanrım var mı? Ne zaman hatırlıyor beni ya da ne zaman öldürmek istiyor? Acaba onu hiç üzdüm mü? Hiç ibadet etmedim, belki alınmıştır ama beni yaratan o, benim için şarap içmeyi ibadet sayabilirdi. Cennetinin onur konuğu olur, kendi şarap ırmağımda ona güzel bir masa kurabilirdim. Şarabımızı içerken saçmalardık, hatta iki kadehten sonra insanlığımla alay eder, uzuvlarımla eğlenirdi. Güzel olurdu Tanrı'yla kadeh tokuşturmak ama asıl olay konuşması olmaz mıydı? Tanrı konuşur mu ki hiç? Ya da içebilir mi şarabımı? Kasvetli bir gecede rakısını doldurup Müzeyyen Senar dinler mi mesela?


Zor olmalı tanrı olmak; her şeyi hissedip hiçbir şey yapamamak, bir de her şeyin sorumluluğu. Üzer duyguları. Bir Zeki Müren konserine gittiğini bile düşünmüyorum, o yüzden beni anlamasını bekleyemem ondan. Hani her şeye gücün vardı? Zeki Müren’i neden dinlemedin be adam, diye soracak bir kişi bile yok etrafında. Aslında bakarsan benim gibiymiş tanrım, çok özgürmüş, hiçbir şey yapamayacak kadar çaresiz ve yalnız.


Kadehim sana azizim, sen kutsa beni.

Cennetinde yer vermesen de cehenneminde yakma beni.

Anlamaya çalış benzerliğimizi, bağışla beni.