Caravaggio, Barok sanatının önünü açan ressamdır. Caravaggio'nun bu tablosunda "İsa" figürü resmedilmiştir. Dini figürler, İsa figürü, Meryem figürü, Barok resminde kullanılan önemli unsurlardır. Barok resminde, karanlık ve koyu tonlu arka plan tercih edilir. Bu tabloda da koyu tonda arka plan üstüne, İsa ve diğer insanlar çizilmiştir. Tabloda, İsa ile onu yakalamak isteyen askerler arasındaki kargaşa ve arbede anını görüyoruz. Arkada ise korku ile bağıran bir adam görülmekte.


Işık ve gölgenin resmi olan Barok, bu tabloda özenle yansıtılmıştır. İsa'nın yüzünün yarısına vuran ışık ile gölgede kalan diğer yarısı, yüzündeki ifadeyi güçlendirmiş ve vurgulamıştır. Kasvetli duygu, çaresizlik ve teslim olma anlarını tabloda görebiliyoruz. Aynı şekilde çevresindeki insanlar da ışık ve gölde uyumu kullanarak başarılı bir şekilde çizilmiştir.


Bu tablo, izleyiciyi içine alan bir gerçekliğe sahiptir ve bizi o yakalanma anına götürür. Işık ve gölge yalnızca yüzlerde değil, kıyafetler üzerinde de gösterilmektedir. En arkadaki insan figüründen en öne kadar her alanda başarılı bir şekilde kullanılan ışık, aynı zamanda da resmin konusunu öne çıkarır. Sanatçı, hangi duyguyu ifade ettiğini ışık ve gölge yardımı ile anlatır. Obje veya nesnenin anlatımını başarılı kılan da budur.



Tablo Bilgileri:


Caravaggio,

İsa'nın Yakalanması,

1602, Tuval üzerine yağlı boya,

133.5 x 169.5 cm,


National Gallery of Ireland,

Dublin, İrlanda.