Hiç öteki yüzünü görmeyi denedin mi? 

Saçma gelebilir biraz ama farkında olarak bakınca görebilirsin. 

Bir gözün yada bir kaşın diğerinden farklıdır illa. Kulağın mesela ve hatta burun deliklerin bile eşit değildir aslında. Parmaklarımızın izi bile aynı değildir örneğin. 

Fakat nedense, karşımızdaki kim olursa olsun yeter ki, bizim gibi “ol”sun isteriz. Bizim gibi davransın, düşünsün, hatta bizim kadar sevsin isteriz..


“Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü” demiş Yunus Emre 


Hoş görüyle bakarsak, sezgilerimiz gelişir ve duru görebiliriz olanı. Önce kendini hoş görmekten başla bu yüzden çünkü “kendindeki ikiliği fark edebilen, baktığını anlayarak görmeye başlar ancak. "Böylelikle bakan, gören, duyan birleşir; anlayan olur. Anlayabilen her canlı ise “insan” olur.

“Var” olur. 

Ne olmak istiyorsa o olur. 

Büyür…

Şahsına münhasır büyür hem de... 

En güzeli de, içindeki o her şeyden ürken, korkan çocuk büyür! 

Yatışır; yolunu aydınlatan “ışığın” içinde olduğunu, nereden gelip nereye gittiğini hatırlar.

Bilinmek istemek doğamızın gereği fakat benzeme ve benzetme çabamız boşuna! Anne karnındaki ikizler bile farklıyken birbirinden,

Sen kimsin, sen? 

Gördüklerin sadece senin düşüncelerinin yansıması! 

Gerçek olan şu, “yansıttığımız beni” başkalarında görüyoruz; bu yüzden eksiğiyle tamamlanmayı, fazlasıyla eksilmeyi öğrenmeliyiz her baktığımız şeyde; kınamayı, kıskanmayı değil!

Baktığımız kişinin gördüğüne dönüşüyoruz aslında, şöyle ki kardeşi, kızı, oğlu, arkadaşı, hastası, karısı, kocası, öğretmeni, öğrencisi, annesi babası, aşığı, düşmanı ve daha birçok şeyi oluyoruz bu rollerle..


Fark et artık, oku, öğren ve güven kendine… 


Sen teksin, bir tanesin, özel ve çok kıymetlisin, kendin ol sadece, başkalarının görmek istediği varlık değil!


“Bir ben vardır bende.” der ya hani övünerek Yunus Emre, ah, öyle bir “ben” ki 

“Hiç kimseye benzemeyen hem de…” 

Yol senin yolun, güneş ışığında mı, ay ışığında mı, yoksa başkasının elinde tuttuğu şamdanın ışığında mı yürürsün, tercih senin. Değişen tek şey görüş mesafesi… Yolun sonu aynı… Sev sen sadece, herkeste gördüğün seni…