doğallık, sıradanlık ve samimiyet bu dönemlerde en az gördüğümüz mefhumlardan sanırım. bu sebepten olsa gerek, uzun süre kendime sordum durdum: ‘komplike olmadan güzel olabilen bir şey var mıdır aşktan başka? güzel olan her şey illa dallı budaklı ve herkesin göremediği bir şey mi olmak zorunda?’

sonrasında, lisedeki edebiyat derslerim geldi aklıma. şiirine bir virgül eklemek için yıllarca düşünen yahya kemal, sanatlarını yalnızca saray çevresinin anlayabildiği divan şairleri, halkın anlayabildiği hece ölçüsüne ise ‘köylü vezni, parmak hesabı, eşek anırması’ diye isimler takan sanatçılarımız. yanlış anlaşılmasın, hiçbirinin sanatına laf söyleyecek nitelikte değilim. ancak sadece 16 yaşındaki benim de, sokaktan geçen süleyman efendi'nin de anlayabileceği bir şiir olsa ne güzel olurdu!

arayışım, orhan veli’nin kalemiyle son buldu. orhan veli'yi keşfetmek, benim için ateşin keşfinden daha önemliydi: çünkü bilirsiniz; hayatımız bilmecelerle doludur. zorluklar, denklemler, anlaşılamayan veyahut yanlış anlaşılan sözcükler. orhan veli'nin şiirinde bu yoktu. dümdüzdü. anlatmaya çalıştığı şeyi tek kelimeyle anlatıyor, benim gibi laf kalabalığı yapmıyordu. yanlış anlamak ve şiirine alınmak mümkün değildi orhan veli'nin.

bu kadar iddiasız olup da nasıl böyle iddialı olabiliyor anlayabilmiş değilim açıkçası. nasır kelimesi bile, hiciv sanatı ve garipçilerin bakış açısıyla harmanlandığında ortaya böyle sanatsal, tek bir dizesinde bile birçok şey anlatabilen bir şiir çıkarıveriyor ortaya.

bundan yıllar öncesinde kaleme alınan şiirler, sanki şimdiki zamanda yazılmış gibi zamansız ve evrensel.

kısacası demem o ki, bir şeyin güzel olabilmesi için illa lüks, komplike veya güzel görünmesi gerekmiyor. aslında sıradan şeyler, hayatımıza birer ayna tutabildiği içindir belki, bazen çok daha güzel görünebiliyor, çok daha anlamlı gelebiliyor kulağa.




bu yazdığım ilk düz yazı. karşılaştırdığım sanatçılar veya akımların hiçbirine saygısızlık etmek istemem, yalnızca kendi fikrime göre yorumladım; zira hiçbiriyle aşık atacak kadar sanat sahibi değilim. umarım keyifle okursunuz, teşekkür ederim.