Manyağın birisi bir cenaze evine girer. Yüzünü buruşturarak içeridekileri tek tek süzdükten sonra şöyle der:

“Allahını seven cam açsın! İçeriyi leş gibi duygu kokutmuşsunuz.”


Soru: Bu adam neden böyle bir tepki vermiştir?


A)     Herif psikopatın teki çıkmıştır Rıza Baba. Kendi amigdalası duygu üretemediği için diğer insanların duyguları ona leş gibi kokmuştur.


B)     Olur mu evlâdım öyle şey? Adam psikopat olsa başkalarının duygularını görmesi mümkün olmazdı. Zira psikopatlar duygusal körlükten muzdariptir.


Tersine, bu adam Aşırı Empati Sendromuna sahiptir ve ortama girdiği anda duygu yoğunluğu içinde rahatsız olmuştur.


C)     Adam cahilin, usul erkân bilmezin, densiz boşboğazın tekidir. Elim ve hatta vahim ahvâlde dahi muaşeret adabı dairesinde uygun davranışı sergilemekten âcizdir.


D)     Adam bir bilgedir. Sıradan insanların her durum için önceden hazırlanmış şablon duygular sergilemesinin anlamsızlığını vurgulamak istemiştir.

Yaşanan haz veya acı veren her durumun yaşam örgüsü içinde ne şekilde sonuçlar doğuracağının bilinmesinin mümkün olmadığı,      ölümün insanlık açısından bir muamma olması münasebetiyle, cenaze evlerinde ölümün sonrasının, ölen açısından, dünyadakinden daha kötüymüş gibi algılanıp bu olaya olumsuz duygularla, ağıtlarla, feveranla tepki verilmesinin cahilce olduğu hususlarının altını çizmek istemiştir.

Hatta evde bulunan bir iki kişi bu söz üzerine aydınlanma yaşamıştır ve saire...


E)     Adam dümdüz manyaktır. Anlam aramak ahmaklıktır.